Beter studeren? Neppilline werkt!

Wat een heerlijk spul is dat, neppilline. Neppilline is de werkzame stof in placebo, het allerbeste medicijn voor tal van kwalen. En inderdaad, van neppilline ga je ook echt beter studeren. Dat is de boodschap van Katja Taxis, hoogleraar Farmacotherapie & Klinische Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen, die op 4 februari een kroegcollege gaf bij studievereniging Albertus Magnus.
Met welk prestatieverhogend pilletje je het ook vergelijkt, steeds weer blijkt placebo het ongeveer net zo goed te doen. Kortom: neem een paar placebootjes met neppilline en een stevige bak koffie en je studeert als een tierelier.

Géén van de bestaande study drugs heeft effect op studieprestaties

Taxis heeft het speciaal voor de lezing, georganiseerd door Student en Stad, SOG en HSV, nog eens allemaal bestudeerd en alles wat er aan study drugs te koop is, heeft géén effect op de prestaties van studenten. Stimulerende middelen (cafeïne, amfetamine, ritalin en ritalin-achtige middelen) kunnen ervoor zorgen dat gebruikers langer kunnen doorgaan, maar daar staan negatieve effecten tegenover, zo slaapt men minder en krijgt de lesstof dus geen tijd om zich in het brein te nestelen. Dat nestelingsproces tijdens de slaap, zo stelt Taxis, is in meerdere studies wetenschappelijk aangetoond. Het zou kunnen verklaren waarom stimulerende middelen geen effect op leerprestaties hebben.
Ook middelen die de doorbloeding van de hersenen bevorderen, hebben geen noemenswaardig effect. Als je al deze pilletjes en poedertjes op een hoop gooit, kun je zeggen dat ze allemaal niet werken. Althans niet beter dan een placebo, een neppil.

Het effect van neppilline is groter als het wordt voorgeschreven door een deskundige

De neppil helpt dus precies zo goed als de echte pil, maar er is wel iets geks mee aan de hand. En dan heeft Taxis het niet alleen over studiedrugs, maar over álle placebo’s. Het effect van neppilline is groter als het duur is en als het wordt toegediend door een deskundige. Taxis: ‘Medicijnen werken beter als ze worden voorgeschreven door een deftige arts in een witte jas dan door iemand in vrijetijdskleding.’ Ook mensen die zich voordoen als genezers kunnen succesvolle interventies plegen met neppilline. ‘Hoe sterker het belief, hoe sterker het effect.’ Taxis krijgt de lachers op haar hand met de opmerking over het in haar vaderland, Duitsland, populaire ginkgo biloba. ‘Het goede nieuws is dat het absoluut geen bijwerkingen heeft, het slechte dat het ook geen enkele werking heeft.’

Regelmaat is ook goed voor de studie, maar ik weet niet of ik met deze raad bij Albertus op het juiste adres ben

Neppilline helpt dus, ook bij het studeren, het effect is aangetoond door metingen van de hersenactiviteit. Maar voor sommige problemen kun je beter wél een echte pil slikken. Mensen met plankenkoorts, podiumvrees of presentatie-angst hebben baat bij bètablokkers, middelen die de bloeddruk verlagen. Voor dit medicijn moet je dus wel eerst naar de dokter. Alle andere mensen die beter willen studeren kunnen terecht bij de buurtsuper voor koffie en een placebo naar keuze. (Wie hard gelooft dat hij door de inname van rauwe erwten beter studeert, studeert beter.)
O ja, dat is een goed advies, antwoordt Taxis op een vraag van een alerte student. ‘Goed slapen, gezond eten en lichaamsbeweging zijn de beste medicijnen. Ik weet niet of ik met deze wijze raad bij Albertus op het goede adres ben, maar regelmatig leven is ook goed voor de studie.’