Duur, huur & zuur

De zoektocht naar een nieuw onderkomen in Groningen is bijna net zo zwaar als het verwerken van de wetenschap dat je wordt afgezet. De 350 euro huur die ik iedere maand moet neertellen is naar de officiële maatstaven een goeie zeventig euro te veel. Ik vind het doodeng om dit aan te kaarten bij m’n huurbaas, die nou niet uitblinkt in redelijkheid. Zo hebben we een all-inclusive huurcontract, waarin zoveel zaken not-inclusive zijn dat we beter kunnen spreken van een kale huur.
Mijn huisgenoten en ik hebben besloten dat we op onze strepen gaan staan. Hij zal ons er niet uitgooien, vermoeden we. Maar hij kan wel vervelend worden. Daarom koppelen we ons officiële verzoek tot huurverlaging aan een zoektocht naar een vervangend appartement.

Verhuizen in Groningen is een zaak voor dappere studenten die geen blad voor de mond nemen

Het lijkt alsof de eerlijke en betrouwbare makelaars hun tijd liever besteden aan mensen met een jaarinkomen van minimaal 35.000 euro. Daarom zijn we aangewezen op de louche markt van bijvoorbeeld Gruno Vastgoed, waarover genoeg te lezen viel.
Verhuizen in Groningen is een zaak voor dappere studenten die geen blad voor de mond nemen. Want als je dat wel doet, ben je ieder jaar een extra dertiende, veertiende en vijftiende maand aan huurpenningen kwijt. We laten het er niet bij zitten, maar alle inspanning voor het betalen van een eerlijke prijs voor een eerlijk onderkomen is voor mij bijna een derde studie.

Zo werkt de huurmarkt: je hebt wel rechten, maar die krijg je pas als je zelf gaat (of laat) halen

We zullen ervoor moeten zorgen dat onze huisbaas voor de huurcommissie verschijnt, die hem dan een huurverlaging zal opleggen. Daarvoor hebben we Frently ingehuurd, een Gronings bureau dat je helpt bij huurmisstanden. Ze rekenen een bedrag van veertig procent over het bedrag waarmee je huur wordt verlaagd. In mijn geval: veertig procent van zeventig euro, en dat dan één jaar. Verder werken ze volgens het principe van no-cure, no pay. Ze komen gratis langs voor een inschatting van wat je eigenlijk voor je kamer zou moeten betalen.
Wees dus slim en bepaal of de winst die je huurverlaging je oplevert opweegt tegen de betaling aan Frently plús een huisbaas die ineens een stuk onvriendelijker kan worden. Maar het is nu eenmaal een afweging, want zo werkt de huurmarkt: je hebt wel rechten, maar die krijg je alleen wanneer je ze zelf gaat (of laat) halen. Wanneer niemand de huisbaas wijst op de rechten van huurders, betalen huurders meestal te veel. Check dus je huurcontract, want er valt geld mee te verdienen!