Infobitterbal.

Pure verbazing! Ik heb geen krant?! En ik kijk nauwelijks het acht-uur-journaal? Maar hoe, wat, hoe weet je dan wat er gebeurt? Meerdere malen heb ik dit gesprek gevoerd. Even hadden we een krant thuis, maar die bleef steeds vaker liggen, geen tijd. Alleen op zaterdag werd hij echt gelezen. En aan het acht-uur-journaal denk ik pas om half negen. Ik haal mijn informatie wel ergens anders. NU.nl stuurt me pushberichten als Sepp Blatter aftreedt (Sepp Blatter een zinkend schip verlaat). Als ik daar dan meer over wil weten dan google ik het wel. Ik vind het prima, ik kan kiezen. Toch blijkt het voor veel mensen een dingetje, al die informatie.

De lol die je uit zo’n de kennisbitterbal haalt, is meteen verdwenen

De krant, NU.nl, het journaal, mond-tot-mond reclame, Twitter, Facebook, de buurvrouw op de hoek, huis-aan-huis-bladen, Pinterest, praatprogramma’s, YouTube, radio, je studiegenoten, het zijn allemaal informatiebronnen. Dan moet je dus wel kiezen, want ze allemaal bijhouden is natuurlijk niet te doen. We zijn er wel meer aangewend om steeds grotere brokken informatie te verwerken, maar tegelijk willen we ook meer informatie. Koop je een nieuwe smartphone dan zit je zo een avond lang reviews te lezen want pas na een bepaalde hoeveelheid info hebben we het gevoel dat we bewust een keuze kunnen maken. Of je vraagt in het rond, aan vrienden, wat zij ervan vinden. Zijn we door al die informatiebronnen infosnack-verslaafd geraakt? Kleine korte snackjes informatie, een klein kennisbitterballetje, het is niet voedzaam, maar wel eventjes lekker en warm. De lol die je eruit haalt is direct verdwenen wanneer je het doorslikt. Dus blijf je de snackjes eten.
En daar hebben mensen het uiteraard moeilijk mee. In kranten en tijdschriften zie je steeds vaker artikelen over: zijn het niet te veel impulsen? Leg je smartphone weg voor echte rust? Smartphone detox? Ik vind het een beetje passief, alsof het ons als kleine onschuldige slachtoffertjes allemaal maar overkomt. Gisteren las ik voor het eerst het woord infobesitas, leuk gevonden.

Niet iedereen wordt te dik, en kom me nou niet aan met aanleg, zware botten et cetera

Obesitas is natuurlijk een duidelijk probleem, mensen zijn te dik en dat is nogal ongezond, of ze weten niet hoe ze goed voor zichzelf moeten zorgen of ze vertikken het.  Ondanks dat obesitas een probleem is dat bij steeds meer mensen voorkomt is het iets wat je individueel moet oplossen. Is dat bij infobesitas ook zo? Niet iedereen wordt te dik, en kom me nou niet aan met aanleg, zware botten et cetera. Ja, iedereen heeft een bepaalde aanleg, maar het grootste gedeelte komt toch echt gewoon door eigen inzet. Dus tja, die hoeveelheid informatie die we tegenwoordig voor onze kiezen krijgen is iets wat voor sommige mensen moeilijk is. Een groot deel van de mensen zal er helemaal geen probleem mee hebben. Een kleinere groep moet even leren hoe je met die infostroom om moet gaan. Net als met die schaal bitterballen, die maar rond en rond en rond blijft gaan, kun je er zelf voor kiezen of je het alleen maar ruikt of ook opeet.
Je mist meer dan je meemaakt, je weet altijd minder dan wat er te weten valt. Eigenlijk best geruststellend, zo hoef je ook niet na te blijven jagen om alles mee te krijgen.