Jammer dan.

Weet je, ik heb niks tegen herhaling. Daar is niks mis mee. Ergens is het fijn dat mensen de moeite nemen om vragen te stellen. Ook al krijg ik keer op keer dezelfde vragen, steeds weer, ieder jaar opnieuw. Jammer dan, ik moet er maar mee dealen.
Het is weer Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, de maan waarin moslims vasten. Als ik aangeef dat ik niet kan eten, omdat ik aan het vasten ben, krijg ik altijd vragen. Dat vind ik op zich niet erg. Ik waardeer het als iemand interesse toont. Toch ben ik aan het einde van de maand de vragen een beetje zat.

Als de nieuwe maan van Ramadan is gespot, explodeert mijn whatsapp met Ramadan Mubarak

Dus bij dezen: 101 Ramadan. De heilige maand voor moslims duurt 29 of 30 dagen, afhankelijk van de stand van de maan. Ja, ik weet het, dat klinkt een beetje gek. Iedere keer als er nieuwe maan te zien is, begint een nieuwe maand. Er gaat dus iemand op een hoge plek naar de hemel staan turen. Simpel zat. Als de nieuwe maan van Ramadan is gespot, explodeert mijn whatsapp met Ramadan Mubarak (mubarak is Arabisch voor gezegend) Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid appjes op oudejaarsavond. Tja, ik ken veel moslims.
Het vasten begint als de zon opkomt. Vanaf het moment waarop het eerste straaltje zonlicht zichtbaar is, eet en drink ik niet meer. Ja, ik mag niet drinken. Dus ook geen water. De eerste vastendag begon dit jaar om veertien minuten voor vier ’s ochtends. Dat is vroeg. De zon ging die dag onder om zes over half negen ’s avonds. Tot 21 juni lengen de dagen, dus ook onze vastendagen worden langer. Met de dag komt er ongeveer twee minuten bij. Daar merk je overigens niets van. Als je zolang niks eet, boeien die paar minuten niet meer.

Wanneer je aan het eind van de dag eindelijk mag eten, heb je echt geen behoefte aan chocola

Een andere vraag die ik vaak krijg is waarom ik vast. De meeste mensen denken dat vasten is bedoeld om te ervaren hoe arme mensen zich voelen. Ja, dat is zo, maar het is niet de hoofdreden. Vasten is bedoeld om je dichter bij Allah te brengen. Om je spirituele batterij op te laden, zeg maar. Geloof me, wanneer je vast, merk je pas hoeveel tijd per dag je met eten bezig bent. Een bijkomend voordeel voor mij is dat ik tijdens de Ramadan van mijn suikerverslaving af kom. Als je aan het eind van de dag eindelijk mag eten, heb je echt geen behoefte aan chocola. Mijn lichaam wil dan groenten en fruit. Het is dan ook allesbehalve praktisch dat de maand wordt afgesloten met een feest waarop je vooral suiker naar binnen werkt. Deze dag heet trouwens Eid-al-Fithr. In Nederland wordt het suikerfeest genoemd. Ik snap wel waarom. Als het voedingscentrum eens wist hoeveel suiker er dan wordt gegeten, zouden ze lobbyen voor Kamervragen.