Laat studenten niet in hotels wonen.

Sikkom noemt het een fittie, Oog TV noemt het commotie, feit is dat ik het oneens ben met Student & Stad. Vorige week schreef ik samen met de Jonge Socialisten (PvdA) dat zij haar achterban verloochent door vóór het Student Hotel te pleiten. Logischerwijs is fractievoorzitter van Student & Stad Arjen Banach daar niet blij mee.

Zijn argumentatie is als volgt. De huurmarkt voor internationale studenten in Groningen is een hel. De RUG en Hanze zijn veel te snel gaan internationaliseren waardoor er voor internationale studenten nu een enorm kamertekort is. Volgens Banach staat Groningen zelfs in de top 3 wanneer het aankomt op het slecht regelen van huisvesting voor studenten. Tot zover zitten we op één lijn. Banach slaat helaas rechtsaf wanneer hij stelt dat de 360 kamers van het Student Hotel een welkome aanvulling zijn op het aantal studentenkamers. Immers, de studenten slapen nu niet meer in auto’s, hostels of in tenten op de Stadsparkcamping. Ook moet het volgens Banach mogelijk zijn om te kunnen kiezen voor luxe kamers want alle internationale studenten zijn superrijk en willen dat, ofzo.

Met een beetje creatief boekhouden zijn we snel af van het kamertekort

Het Student Hotel is, de naam zegt het al, een hotel. Dit betekent dat er geen huurrecht geldt, maar hotelrecht. Bewoners van de kamers betalen tot wel drie keer zoveel huur als wat een normale pandjesbaas mag vragen voor zijn kamer. Ook mag een hoteleigenaar de kamers van z’n gasten zonder toestemming betreden en kan hij de huurovereenkomst pardoes opzeggen. Huurders, zoals de meeste Nederlandse studenten, zijn hiertegen beschermd door het huurrecht.
Maar ja, er is dus een tekort aan studentenkamers in Groningen en Student & Stad (en de wethouder) vinden dat het aantal extra kamers opweegt tegen het niet hebben van huurrecht. In de berekeningen van het aantal studentenkamers in Groningen worden haar 360 kamers dan ook gewoon meegenomen. Wanneer de GSb, de LSVb of DWARS Groningen menen dat het huurrecht in dat geval óók op deze kamers moet gelden, is de reactie: nee, het is een hotel! Waarop wij vragen: waarom worden andere hotelkamers dan niet meegeteld? Met een beetje creatief boekhouden zijn we snel af van het tekort! Een beter voorbeeld van met twee maten meten is moeilijk te vinden.

Voor een keuze is een alternatief nodig, en die ontbreekt

Internationale studenten zijn een kwetsbare groep huurders op de Groningse kamermarkt. Ze hebben geen netwerk, weten niet hoe kamernet werkt en worden niet uitgenodigd op hospiteeravonden van Nederlandse huizen (straks moet je Engels praten op je huisavond). Daarbovenop is er dus ook nog eens het best wel grote probleem dat er voor een deel van deze studenten helemaal geen kamer is. Banach doet alsof internationale studenten ervoor kiezen om in het Student Hotel een kamer te huren, en sommigen zullen inderdaad blij zijn met de luxe. Voor een keuze is echter een alternatief nodig, en die ontbreekt. Als buitenlanders in Groningen willen studeren, moet een aantal van hen het ontbreken van huurrecht en een drie maal hogere huur maar op de koop toe nemen.

Natúúrlijk is het huurrecht beperkend, maar alle pandjesbazen in de stad hebben er mee te maken

Student & Stad weigert het Student Hotel echter het huurrecht op te leggen. Banach meent namelijk dat het huurrecht ‘beperkend’ is voor het Student Hotel en dat het daardoor zal verdwijnen. In tijden van crisis is blijkbaar alles geoorloofd. Natúúrlijk is het huurrecht beperkend, maar alle pandjesbazen in de stad hebben ermee te maken. Het huurrecht is datgene wat de privacy, woonzekerheid en portemonnee van alle Groningse studenten beschermt. Dus ja, het huurecht beperkt inderdaad de winst van het Student Hotel, maar dat mag nooit het excuus zijn om het sommige internationale studenten te ontzeggen. Totdat er in Groningen genoeg kamers zijn moeten schimmige hotelconstructies gestopt worden. Daarnaast mogen de kamers van het Student Hotel niet meer meegeteld worden bij het aantal kamers in Groningen. Het tekort lijkt daardoor minder schrijnend dan het werkelijk is, wat een échte oplossing in de weg staat.

En komende zomer? Hel 2.0. De instroom van internationale studenten bereikt recordhoogtes (iets met een Nobelprijs) en de grote bouwprojecten met extra kamers voor internationale studenten worden pas in oktober, een maand na het begin van het collegejaar, opgeleverd. De universiteit, de Hanzehogeschool en de wethouder lijken er niet warm voor te lopen om er iets aan te doen. Tip voor de Stadsparkcamping en alle Groningse hotels: hier valt geld te verdienen. Student & Stad staat aan uw zijde.

Jasper Been
Voorzitter DWARS GroenLinkse Jongeren in Groningen