Yoga Wieteke: Zonnegroet

Zonnegroeten bestaan uit opeenvolgende vloeiende bewegingen, die vaak in het begin van de yogareeksen beoefend worden. In de oorspronkelijke traditie is het een manier om de zon, bij zonsopgang, te begroeten en zo elke dag met dankbaarheid en een helder bewustzijn op te staan.
De bewegingen activeren kracht, levensstroom, warmte, alertheid en vitaliteit. Ze maken de wervelkolom sterk en soepel. Er zijn meerdere variaties. In mijn lessen heb ik mijn cursisten voor de vakantie de zonnegroet geleerd, zodat iedereen zelf in zijn vakantie kon oefenen. Het is namelijk best moeilijk om thuis te oefenen.
Wat moet ik doen? Is de vraag vaak. Ik herken dit ook wel: ik vond het ook erg moeilijk om te bedenken wat ik moest doen elke ochtend. Ik ben begonnen met de zonnegroet. Dit gaf mij houvast en een structuur en discipline om elke ochtend op de mat te gaan staan. Na een tijd kon ik mijn oefeningen uitbreiden. Vanuit de zonnegroet kwamen als het ware andere oefeningen vanzelf.
Kijk of je deze groet kunt leren, doe de zonnegroet een stuk of acht keer elke ochtend. En voel wat voor een effect het op je heeft.

 Practice, practice and all will come.

 Namaste, Wieteke

 www.yogawieteke.nl