Ga naar de inhoud

100 vrijkaarten NNT: Vijand van het Volk

NNT_CI-II-volksvijand-campbeeld-Marc-de-GrootKlokkenluider of drama-queen? Het Noord Nederlands Toneel speelt Vijand van het Volk en deelt honderd vrijkaarten uit aan studenten en docenten Sociale Studies.

Hoe idealisme en opportunisme kunnen botsen en de klokkenluidersvraag: waar is het volk het meest bij gebaat, bij de leugen of bij de waarheid? Dit zijn de vertrekpunten voor de tweede theatervoorstelling van de Vlaamse regisseur Sarah Moeremans in de serie Crashtest Ibsen. Thema’s die, gezien de turbulente ontwikkelingen op huidige (politieke) fronten en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen brandend actueel zijn.
Lang voordat het woord klokkenluider een begrip werd toonde Henrik Ibsen (1828-1906) in zijn klassieker Vijand van het Volk (1883) al hoe idealisme en pragmatisch opportunisme kunnen botsen. In een klein Noors provinciestadje ontdekt dokter Stockmann dat het vervuilde bronwater van een kuuroord een groot gevaar oplevert voor de gezondheid van de badgasten. Stockmann wil dat openbaar maken, maar zijn broer, de burgemeester van het stadje, wil dat koste wat kost vermijden. De gemeenschap wordt in haar welvaart bedreigd. De twee broers vechten een slopend psychologisch duel uit waarin de lokale pers een dubieuze rol speelt.

Klokkenluider of drama-queen?
De relevantie van Vijand van het Volk voor onze tijd gaat verder dan de opmerkelijke gelijkenis tussen het lot van dokter Stockmann en dat van hedendaagse klokkenluiders als Bradley Manning, Edward Snowden en Julian Assange. De populariteit van deze verhalen is verklaarbaar vanuit het menselijke verlangen naar waarheid én drama. Wie is er eerst, de klokkenluider of de drama-queen? En waar is het volk het meest bij gebaat: de collectieve leugen of de verpletterende waarheid?

Vrijkaarten voor studenten en docenten Sociale Studies
Honderd studenten en docenten Sociale Studies zijn van harte welkom op donderdag 27 en vrijdag 28 maart in Theater de Machinefabriek in Groningen. Vrijkaarten kun je reserveren via info@nnt.nl o.v.v. student/docent Hanzehogeschool.
Aanvang: 20.30 uur. Kaarten moeten vóór 20.15 zijn afgehaald. Bij het afhalen van de vrijkaart moet kunnen worden aangetoond dat men student/docent is van de Hanzehogeschool. Bij een beschikbaarheid van honderd vrijkaarten hanteren we als regel vol=vol.