Vier tips om elk tentamen aan te kunnen.

De eerste tentamenperiode van het jaar komt er sneller aan dan je denkt. Hoewel iedereen zijn eigen manier van leren heeft, zijn er toch een paar belangrijke zaken die iedereen van pas kunnen komen. Hieronder vind je een checklist om elk tentamen aan te kunnen.

#1 Schrijf je in
Het maakt niet uit hoe goed je hebt geleerd. Als je je niet hebt ingeschreven, heb je absoluut geen kans. Elke tentamenweek hoor je wel iemand zeggen dat hij of zij zich heeft vergeten in te schrijven. Het is mij door de jaren heen meerdere keren gebeurd. Zorg er dus voor dat je het in je agenda zet of dat je je meteen voor alles inschrijft. Het nadeel van je meteen voor alles inschrijven is dat je misschien snel een foutje maakt. Het zou vervelend zijn als je door een klein foutje wordt verzocht om de tentamenzaal te verlaten.

Vergeet ook niet je telefoon uit te zetten. Zelfs als je wekker afgaat, moet je de tentamenzaal verlaten!

Daarnaast is het belangrijk dat je een geldig ID bij je hebt. Je zal echt de eerste niet zijn die zoiets vergeet. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat mensen geen ID bij zich hadden. Vergeet ook niet je telefoon uit te zetten. Zelfs als je wekker afgaat, moet je de tentamenzaal verlaten!

#2 Wees aanwezig in de les
Leren doe je niet een dag van te voren. Nee, leren doe je door in de les te zitten. In de les wordt de stof allemaal goed besproken en geeft de docent ook nog wel eens goede tips over hoe je het tentamen moet aanpakken. Daarna kan je best een dag van de te voren beginnen met het doorlezen van het boek. Doordat je de stof al in de les hebt gehad, is het veel makkelijker om de stof in het boek te begrijpen.

#3 Doe het proeftentamen
Elk docent kan het tentamen op zijn of haar manier invullen. Door het doen van het proeftentamen weet je wat voor soort vragen je kunt verwachten. Dit geeft je een groot voordeel en daarnaast weet je waar zwaktes liggen.

#4 Vertrouw op boek en samenvatting, niet op toetsen van internet
Het maakt in principe niet zo veel uit of je uit het boek leert of dat je een samenvatting gebruikt. Uit ervaring weet ik dat beiden wel werken. Je moet echter oppassen met toetsen van het internet. In mijn eerste jaar hadden we drie multiple choice tentamens marketing. Het eerste tentamen kreeg iedereen redelijk hoge cijfers en kwamen heel wat studenten erachter dat de vragen van internet kwamen. Voor het tweede tentamen gingen al deze studenten de vragen van het internet oefenen en vielen er negens en tienen. Voor het derde tentamen deden deze studenten hetzelfde, ze kregen echter geen negens en tienen. Nee, er vielen tweeën en drieën. Dat heeft ons meteen geleerd om niet enkel te vertrouwen op vragen van het internet.

Ferdinand Velthuis is student, blogger, en vierdejaars International Business aan de Hanzehogeschool. Als Hanze-veteraan geeft hij nieuwe studenten handig tips om hun eerste jaren wat makkelijker door te komen. Hoe werk je het beste in groepen? Hoe ga je handig om met je geld? Hoe ga je goed voorbereid op stage? Op zijn blog Man-Inside schrijft hij verder artikelen over lifestyle, food experience en opinie. Wil je contact met hem opnemen? Stuur een mailtje naar ferdinand@man-inside.nl