Ga naar de inhoud
aantal studenten Pabo en VPK stijgt

Aantal studenten Pabo en Verpleegkunde Hanze stijgt… niet

Het aantal Pabo- en Verpleegkundestudenten in Nederland is flink gestegen, maar op de Hanze is van een groei geen sprake. Hoewel… de interesse in deze opleidingen lijkt wel degelijk toe te nemen.

‘Nee, toch niet.’ René van Gelderen van Bedrijfsinformatie Management heeft maar een paar minuten nodig gehad om de Hanzecijfers boven tafel te halen.
‘De Pabo had in 2019 een instroom van 299 studenten, dat is drie studenten minder dan in 2018. En Verpleegkunde… in 2019 een instroom van 483 en een jaar eerder 530. Ook een daling, dus.’
Opmerkelijk, want het is vandaag hot and breaking news: het aantal Pabo- en Verpleegkundestudenten is dit jaar flink gestegen.
‘Mooi om te zien dat steeds meer studenten kiezen voor een carrière in het onderwijs (9,5 procent toename bij de pabo’s) en de zorg (8 procent bij verpleegkunde)’, twittert Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

De aanmeldingen van nu: ja, dat lijkt inderdaad op een toegenomen interesse

Maar dus niet op de Hanzehogeschool.
‘We zien wel vaker dat de landelijke trends de Hanze met enige vertraging bereiken’, zegt Van Gelderen. Waarom dat zo is, weet hij niet precies, maar hij wil best even op zoek naar aanwijzingen voor een naderende stijging.

‘Ik moet wel een flinke slag om de arm houden, hoor. Deze cijfers zijn erg zacht. Het aantal aanstaande studenten, degenen die zich tot en met week 4 hebben aangemeld. De Pabo… dit jaar zijn dat er 125 en vorig jaar op hetzelfde moment waren het er 92. En Verpleegkunde zit dit jaar op 702 terwijl er eind januari 2019 precies 651 aanmeldingen waren. Trouwens, voor Verpleegkunde zeggen de aanmeldingen weinig, daar hebben ze namelijk een studentenstop.’
Al met al lijkt het erop dat de interesse voor de twee Hanze-opleidingen in de lift zit.
‘Maar je weet nooit hoeveel er uiteindelijk van deze vroege aanmeldingen overblijven’, zegt Van Gelderen. ‘Het is gewoon afwachten.’

UPDATE 16:00 uur
De hierboven genoemde cijfers wijken af van de officiële gegevens van de Hanzehogeschool (die overeenstemmen met de van de Vereniging Hogescholen).
Hieruit valt af te leiden dat de instroom van de Pabo in september 2019 bestond uit 209 nieuwelingen (dat zijn studenten die niet eerder op de Hanze stonden ingeschreven). In september 2018 waren er 215 Pabo-nieuwelingen.
Verpleegkunde verwelkomde in 2019 precies 338 nieuwelingen, 12 minder dan een jaar eerder.
De afwijkingen vloeien voor een deel voort uit definitiekwesties. Zo is een nieuwe eerstejaars voor een opleiding niet altijd een nieuwe eerstejaars voor de Hanze en een nieuwe eerstejaars voor de Hanze is niet altijd een nieuwe eerstejaars in het hbo. Daarnaast zijn de datums waarop rapportage wordt gedaan van invloed op de getallen.

Foto: Isaac Smith on Unsplash