Ga naar de inhoud

‘Als het niet als werk voelt, zit je goed’

Ondernemer Eline helpt daklozen. Niet aan een huis, maar aan het kompas dat hen door het woud aan hulporganisaties loodst. De site van Straatwijs is nuttig, de app is in de maak en Eline ziet er een boterham in.

Hanzemag - Eline - Straatwijs - Bolderdijk-5 (600x399)

Dakloos zijn, het klinkt als een parallel universum, maar volgens Eline Tuinman raken jongeren steeds vaker aan lager wal. De vele instanties, opgezet om dit soort mensen te helpen, vormen een bos waardoor men de bomen niet kan zien. Gelukkig is er sinds kort de website Straatwijs.
‘Als mensen denken aan een dakloos persoon, dan associëren ze dat vaak met iemand die verward is, of verslaafd aan drugs.’ Eline Tuinman neemt een slok van haar cappuccino. Dat ook ik me schuldig maak aan het toepassen van dit stigma, blijkt al uit mijn vraag: heeft het zin om een applicatie te ontwikkelen voor deze doelgroep?

Verslaafd en verward
‘Jazeker heeft dat zin’, zegt ze. ‘Ten eerste zijn er meer dan zestig instanties hier in Groningen die je kunnen helpen als je dakloos raakt.’ Zestig?! Ze knikt met een lachje om mijn verbazing. ‘Ja, dat zijn er heel veel. Daarom wilde ik een applicatie ontwikkelen die je kan helpen bij het vinden van de organisatie die het beste bij je hulpvraag past.’

Vroeger was tachtig procent van de daklozen verslaafd en verward

Eline komt op dit idee tijdens haar stage Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD) bij Open Hof, een opvang voor daklozen. De mensen die ze daar ontmoet en de verhalen die ze hoort, zijn soms schrijnend. Bovendien blijkt al snel dat de meeste daklozen gebruikmaken van een mobiele telefoon.
‘Vroeger was tachtig procent van de daklozen verslaafd en verward. Tegenwoordig is dat nog vijftig procent. De andere helft bestaat uit jongeren die door de crisis op straat zijn gekomen. Die hebben een mobiel en willen best zelf hun eigen weg vinden bij de hulpinstanties.’
Eén plus één is twee en het idee voor Straatwijs is geboren.
‘Ik ben gaan nadenken over hoe je zo’n applicatie kunt maken. Dat is in het begin vooral vrij lastig. Het moet de doelgroep helpen. Als de lay-out te ingewikkeld is, dan gebruikt men hem niet. Het duurt best lang voordat je zulke zaken hebt uitgewerkt.’

Eén-twee-drie: hulp
Eline doet wat haar het meest logisch lijkt: de doelgroep zelf inschakelen om Straatwijs te ontwikkelen. ‘We zijn gewoon samen gaan zitten en ik heb ze laten tekenen. Wat willen ze gelijk kunnen zien? Wat willen ze makkelijk kunnen vinden? Dat is natuurlijk hele nuttige informatie.’
Het systeem werkt en sinds mei is www.straatwijs.com een feit. Op de site kun je elke hulpvraag in drie stappen aan de juiste hulporganisatie koppelen. Daarnaast heeft de site een blog en een pagina waarop dakloze mensen een wens doen. Lezer kunnen die wens werkelijkheid maken door geld te doneren.

Ik kom net van mijn werk bij de IKEA, Straatwijs is allemaal vrijwilligerswerk op dit moment

De eerste stap naar een app is gezet. ‘Het is eigenlijk nooit af, zoiets. Je komt altijd op nieuwe ideeën, dingen die beter werken en toegankelijker zijn. Maar de site staat er, het werkt en dat is belangrijk.’
Of ze er als ondernemer van rond kan komen, is een andere vraag.
‘Ik kom net van mijn werk bij de IKEA’, lacht ze. ‘Straatwijs is allemaal vrijwilligerswerk op dit moment.’ Maar hoe lang nog? ‘Het zijn nog toekomstplannen, maar de kans is groot dat ik in 2018 een baan uit Straatwijs kan halen.’

Hanzemag - Eline - Straatwijs - Bolderdijk-16 (600x399)

Niks mee te maken
Vorig jaar nam Eline haar diploma in ontvangst, precies vier jaar nadat ze met MWD begon. Dat kom je niet vaak tegen. De meeste studentondernemers lopen vertraging op, maar daar had Eline geen last van. ‘Ik begon in mijn vierde jaar met Straatwijs. Dat deed ik naast het werken aan m’n scriptie. Het gaf me zoveel energie, dat ik zo door die periode heen gestormd ben. Het project was zo leuk. Het voelde niet als werk, ook al was ik er soms zeven dagen in de week mee bezig.’
Maatschappelijk Werk & Dienstverlening is niet de meest voor de hand liggende plek om je te ontwikkelen als ondernemer. ‘Met Straatwijs kon ik kijken of ondernemerschap me ligt. Dat doet het. Ik leer er nog steeds heel veel van.’

Ik heb altijd veel ideeën en nu weet ik dat er manieren zijn om ze uit te werken

Maar over vijf jaar wil ze niets meer met Straatwijs te maken hebben. ‘Het moet een zelfvoorzienend platform worden. Instanties zullen zelf hun profielen moeten bijhouden, updaten en vernieuwen. Nu is dat allemaal nog mijn werk.’
Ondernemerschap ligt haar wel. ‘Ik heb altijd veel ideeën en nu weet ik dat er manieren zijn om ze uit te werken. Een bed and breakfast lijkt me leuk om te doen, maar dan wel anders dan dat het nu wordt gedaan. Leuker. Ik wil er nog niet veel over zeggen.’

Bedachtzame stilte
Heb je tips voor studenten, die er net als jij ineens achter komen dat ondernemerschap heel leuk is? ‘Tips? Even nadenken hoor.’ Ze neemt nog een slok cappuccino, kijkt uit het raam en haalt een hand door haar blonde haar.
‘Je moet sowieso uitgaan van de behoefte van mensen. Ik vind ook dat ondernemers moeten bijdragen aan de wereld en mensen moeten helpen. Daarom is het ook belangrijk om vanuit je doelgroep te denken. Ga met ze in gesprek. Zij zijn de mensen die gebruik moeten maken van je dienst of product, dus zij moeten het ook echt aantrekkelijk vinden.’

Op het moment dat je een idee hebt, duurt het gewoon even voordat er daadwerkelijk resultaat zichtbaar is

Ze verzinkt weer even in gedachten. ‘Wat kan ik nog meer zeggen? Hard werken is belangrijk. Als het niet als werk voelt, dan zit je goed. Het moet je wel energie geven.’ Bedachtzame stilte. ‘Geduld is ook belangrijk. Op het moment dat je een idee hebt, duurt het gewoon even voordat er daadwerkelijk resultaat zichtbaar is. En zoals ik al eerder zei: het is waarschijnlijk nooit helemaal af.’
We nemen afscheid. Ik geeft het stokje door aan fotograaf Jasper Bolderdijk. Het is tijd voor een fotoshoot bij de A-Brug. Zit je haar goed? Ben je er klaar voor? ‘Komt helemaal goed, hoor!’

Foto’s: Jasper Bolderdijk