Ga naar de inhoud

Als ik de baas zou zijn van…

Vanuit de keuken hoor ik de bekende jingle van het NOS journaal. Hij, die toch niet de mol bleek te zijn, legt ons weer haarfijn uit wat voor drama’s er zich op de wereld voltrekken. Ik pak m’n mok met thee en loop met tegenzin naar de bank. Mijn Weltschmerz begint chronische vormen aan te nemen. Politici sjoemelen met geld en liegen dat het barst. Beelden van pre-onthoofdingen stromen de woonkamer binnen. Ik voel me onmachtig en ik voel me verdrietig. In wat voor fucked-up wereld leven we eigenlijk?

Best fijn, een wereld waarin een mensenleven niet wordt behandeld als een wegwerpbekertje

Ik geloof dat er meer mensen zijn die zich zo voelen. Mensen die liever een wereld zouden willen die een stuk anders in elkaar steekt. Maar we krijgen het niet voor elkaar. Na het journaal moet ik denken aan vroeger: de grote onbezorgde tijd. Met een kabeltrui aan, een hoge staart en dansen op Kinderen voor Kinderen. ‘Als ik de baas zou zijn van het journaaaaaaal, dan werd de wereld weer een heel stuk positiever.’ Blijkbaar was die neiging er toen ook al. Dat het veel fijner zou zijn als we in een wereld zouden leven waar we tolerant zijn, duurzaam met elkaar omgaan en waar een mensenleven niet behandeld wordt als een wegwerpbekertje.

Ik wil de shitzooi niet negéren, ik wil dat de shitzooi niet gebeurt!

Ik neurie het liedje door: ‘De hele wereld werd meteen een beetje liever want we negeerden alle narigheid totaal.’ Dat is dan ook weer niet de bedoeling. Struisvogelen heeft geen zin en is eigenlijk ook gewoon laf. Ik wil de shitzooi op de wereld niet negéren ik wil gewoon dat die shitzooi niet gebeurt. Maar waar begin je dan? Petities tekenen? Maakt dat een verschil? En kom ik op voor bedreigde diersoorten, voor vrijheid van meningsuiting, minder plastic in de oceanen, vrouwenrechten, goede scholing, vaccinaties tegen ebola, schoon drinkwater, harde aanpak van kinderprostitutie, kankeronderzoek, voedsel zonder bestrijdingsmiddelen, gelijke kansen voor meisjes, waterputten, kinderarbeidloze kleding, lekkere fairtrade koffie, lokaal verbouwde aardappels, rechten van oorlogsjournalisten, eerlijke politici (bonnetjes bewaren!!!), windenergie, batterij kapot slaande kinderen in Bangladesh, minder afval op straat of voor plofkippen?