Ga naar de inhoud

Anner Award voor huiswerkhulp Mr. Chadd

Mr. Chadd, het bedrijf van student Accountancy Jan Kuipers en onderwijskundige Kim van der Esch, heeft de Anner Award gewonnen. De jury van deze prijs voor Groningse student-ondernemers roemde Mr. Chadd omdat de diensten die het verleent concrete dagelijkse problemen oplossen. Scholieren appen met Mr. Chadd als ze een vraag over hun huiswerk hebben en de zorgvuldig gescreende universitaire studenten van Mr. Chadd geven razendsnel tekst en uitleg. Een slim uitgekiend systeem dat inmiddels op volle toeren draait. In het welkomstgidsje dat de bezoekers op hun stoel aantroffen in de fraai aangeklede voormalige drukkerij aan de Lübeckweg, staat dat Mr. Chadd inmiddels 25 duizend scholieren bijstaat. Maar dat is alweer verleden tijd, in zijn tweeminutenuitleg stelt Jan dat de clientèle op 24 mei de 32 duizend te boven gaat. Interessant is dat Mr. Chadd ook rekening houdt met kinderen met minder daadkrachtige ouders, want het bedrijf heeft een stichting opgericht die fondsen werft om deze kinderen in staat te stellen om van de dienst gebruik te maken. Jan ging naar huis met de eeuwige roem, 5000 euro, voor 8000 euro flexibele-kantoorruimte en een deelname aan een ventureclass.

Dat Mr. Chadd met de vijfde Anner Award ging strijken zat er dik in, toch was het geen uitgemaakte zaak

Een sympathieke dienst, een concreet probleem de wereld uit, de wereld aan klanten en een fraai business concept en een overtuigend verdienmodel. Maar dat de Mr. Chadd met de vijfde Anner Award naar huis ging was geen uitgemaakte zaak. En dat kwam allemaal door Wilco Stollenga, een vernuftige boerenzoon uit het Groningse Eppenhuizen. AgriFly, het bedrijf van deze tweedejaars Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool, heeft één drone in dienst. Maar Wilco kan er makkelijk meer maken en hij wil andere mensen ook wel uitleggen hoe ze dat moeten doen, want dat is helemaal niet moeilijk. Afijn, de vederlichte drone van piepschuim blijft lang genoeg in de lucht om tijdens z’n vlucht 62 hectare akkerland in kaart te brengen.

Het AgriFly-verhaal is schitterend maar het heeft één grote maar

Die kaarten geven klip en klaar aan waar de boer extra moet bemesten. En het kan ook helemaal geautomatiseerd en gecomputeriseerd. Wilco schat in dat de Agrifly-methode een twintig procent hogere opbrengst oplevert. Het is een schitterend verhaal met één grote maar. De klanten staan nog niet echt te dringen. Maar Wilco kent zijn pappenheimers. ‘Het zijn boeren, hè? Die wachten eerst even af of het wel echt werkt. Ik moet het eerst maar eens bewijzen. Nou, dat doen we dan maar’, zegt hij schouderophalend. Maar van schouderophalen is geen sprake als AgriFly even later de Publieksprijs in ontvangst mag nemen. Wilco straalt. Net als zijn vader, die tijdens de borrel na afloop de pers te woord staat: ‘Ja, het werkt echt. Wat moet je er verder van zeggen?’

Zij wonnen niet
KeepTotal
, het bedrijf van Elise van der Linde levert trainingsprogramma’s van en voor voetbalkeepers.
Klippa van Yeelen Knegtering ziet profijt in de toekomst van de gedigitaliseerde kassabon.
Jeroen Seffinga’s Sharp & Shave brengt een verduurzamend reinigingssysteem voor scheermessen aan de man én vrouw.

Anner Award & Business Match Groningen             
Familie en vrienden van Anner van der Mheen stelden de Anner Award in als eerbetoon en herinnering aan de in zijn studententijd overleden student van de Hanzehogeschool voor wie ondernemen een manier van leven was. Op 24 mei 2016 werd de vijfde Anner Award uitgereikt, de organisatie was in handen van Business Match Groningen, het andere studenteninitiatief dat alles uit de kast haalt om het ondernemerschap van studenten aan te wakkeren.

Foto: Monique van der Esch