Ga naar de inhoud

Arjen Banach neemt je mee…

Op 24 juni staat Arjen Banach (26) in een uitverkocht Grand Theatre met z’n eerste cabaretvoorstelling Wat Neem Je Mee?

Arjen, wat is een inspiratiespreker?  
‘Daar verdien ik een gedeelte van m’n brood mee. Je kunt me gewoon inhuren om voor een groep te staan en ze te inspireren. Nee, dat is geen geintje, je kunt mensen echt enthousiasmeren. Natuurlijk moet het onderwerp je liggen, maar in principe kan het en het is heerlijk om te doen.’

Hoe kom je daar achter, vroeger veel spreekbeurten gehouden?
‘Zoiets, in ieder geval ervaring opdoen. Voor groepen gaan staan en dan voor grotere groepen. Vorig jaar hield ik een Drachten zo’n praatje voor TedX. Die formule dwingt je om kort en bondig te zijn. Daar is toen het zaadje geplant. Het leek me geweldig om dat concept te gebruiken in theaters, dan zou het een seminar worden. Een vriend zei toen dat niemand een kaartje koopt om in z’n vrije tijd naar een inspiratieseminar te gaan.’

Daar zit wat in.
‘Cabaret bekt beter en mijn programma ís ook cabaret, natuurlijk. Ik breng eigen liedjes en er wordt veel gelachen. Dat staat voorop.’

Maar je knutselt toch niet zomaar een one-man-show van anderhalf uur in elkaar?  
‘Dat dacht ik ook toen ik in januari het Grand had geboekt. Ineens stond daar in m’n agenda: 24 juni, optreden in Grand Theatre. Dat is toch even slikken, maar het is gelukt, met de hulp van een vriend van me die op de kleinkunstacademie zit. Een regisseur kan ik me niet veroorloven. Toch, de try-outs gingen twee weken geleden heel goed. Veel enthousiaste reacties.’

Heb je zoveel familie, dan?
‘Vrienden. Ik hoop dat ze eerlijk reageren. Want ik reken op kritiek, daar word het beter van. In die zin is 24 juni niet eens een hele zware test, want dat is een thuispubliek: heel veel mensen die ik op de een of andere manier wel ken. Vorige maand was de show al uitverkocht, 127 stoelen. In september wordt het spannender, want dan treed ik op in het USVA-theater. Ik neem aan dat er dan meer buitenstaanders in de zaal zullen zitten.’

De show gaat over iemand van 100 jaar geleden die een kijkje in de huidige tijd neemt, waar hij de Rijdende Rechter ontmoet.
‘In januari was de hij inderdaad een onderdeel van het verhaal, maar ondertussen heb ik de Rijdende Rechter er weer uit gefietst. Ik twijfel nog wel, dus misschien duikt hij toch op. Prem Radhakishun zit er wel in, er is geen beter bewijs voor mijn idee dat tv een nutteloze uitvinding is.’

Is dit een inspirerende gedachte?   
‘Inspiratie heeft vele gedaanten. Ik zet ze op het podium in het spotlight. De bezoeker bepaalt zelf of er iets bijzit waar hij iets mee kan. Wat Neem Je Mee? Dat bepaal je zelf.’

Wat heb je zelf meegenomen van de Hanzehogeschool?
‘Een diploma Vastgoed & Makelaardij, de wetenschap dat de wereld van Vastgoed & Makelaardij mij iets te zakelijk is en de ervaringen op het Honours College die me hebben geholpen om mijn eigen weg te kiezen.’