Basically Gay.

Dan Howell is een Britse jongen die al jaren video’s maakt op Youtube. Misschien uploadt hij maar één keer in de tienduizend jaar, maar er was een tijd dat ik alles wat ik aan het doen was liet vallen op het moment dat ik zag dat er een nieuwe video was. Het was de periode waarin sarcasme en zwarte humor (gecombineerd met anime) mijn favoriete dingen waren en ik al mijn vrienden (elk persoon dat ik voor een scherm kreeg) video’s liet zien met titels als Cringe Attack en Existential Crisis. Het was een mooie tijd
Maar zoals iedereen die zich op een gegeven moment toch meer identificeert met een soort van zielige ‘poging tot volwassene’, probeerde ik iets meer in de realiteit te leven en wat minder op Youtube. Nou, ja, oké, dat is een leugen, hij had gewoon al een jaar niks meer geüpload. Tot een paar dagen geleden. De titel van de nieuwe video? Basically I’m Gay.

Trots als we zijn, denken we altijd dat Groningen één van de meest tolerante plekken op aarde is

Een 45 minuten durend meesterwerk dat zeker de moeite waard is om te kijken, ook als je nog nooit een andere video van Dan hebt gezien. Het verhaal is zoveel meer dan alleen de titel, het zegt heel veel over de wereld waar we zelfs nu nog in leven. Want we zijn er nog niet. Het is nog maar kort geleden dat mijn hart gebroken werd. Een vrouwelijk koppel in Londen werd lastiggevallen omdat een groepje mannen het geil vonden als ze met elkaar zouden zoenen voor hun vermaak. Dit deden ze natuurlijk niet en dat vonden de heren een goede reden om ze aan te vallen en in elkaar te slaan. Mogelijk denk je nu: dit is Engeland, wat heeft dit te maken met Groningen? Trots als we zijn, denken we altijd dat Groningen één van de meest tolerante plekken op aarde is. Dat het hier een regenboogparadijs is. Ik vraag me af of dat echt zo is.
‘Mannen die met elkaar zoenen vind ik maar vies, maar twee vrouwen? Dat is toch anders, ik vind  het eigenlijk wel mooi.’
Wat zou het mooi zijn geweest als dit iets was wat ik in een ver verleden gehoord had, maar niks is minder waar. Vandaag sprak ik iemand die vaak uitgescholden of bedreigd wordt omdat ze niet heel duidelijk in een vakje past. Een vriendin van me wordt nerveus wanneer ze de hand van haar vriendin in het openbaar vasthoudt (ook al doet ze nog zo graag). Juni is Pride Month en nog maar kort geleden had Groningen zijn eigen Queer Pride. Ook zag ik een paar dagen geleden nog hoe Sikkom naar Tram13 ging en daar een superleuke en respectvolle video maakte over een Dragshow. Het is niet alsof de tijd stilstaat en we niet vooruitkomen, we doen ons best hier, maar in mijn gedachtebubbel kwam er wel een grote vraag naar boven: Wat doet de Hanze voor de LHBTIQ+ community?