Basiskwalificatie Inlevingsvermogen.

Beste collega’s, weet u nog hoe u als student was? Als ik terugkijk zie ik mijzelf altijd als een ijverige, maar bijzonder relaxte student. Grappig hoe ver mijn geconstrueerde herinneringen bezijden de waarheid zijn. Ik was voor elke deadline een gigantische stresskip. Een perfectionist die niet kon plannen.

Kom op, wat zou je tegen je studenten zeggen als jij hen zo meemaakt?

Dat was ik helemaal vergeten, totdat ik vorige week, na een stevige mars ijsberen, op mijn vloer in paniek naar het plafond lag te staren. Het portfolio voor mijn Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) moest af en op dit dieptepunt was ik alle overzicht kwijt. Er stonden al tienduizend woorden op papier, meer dan mijn masterscriptie, maar de helft van het boekwerk moest nog worden geschreven. Na een tijdje kon mijn vriendin het niet meer aanzien, schopte me zacht, en zei: ‘Kom op, wat zou je tegen je studenten zeggen als jij hen zo meemaakt?’

Dat klikte. Ik zou er alles aan doen om de onzinnigheid van die onrust aan te tonen. Mijn vriendin die deze rol al sinds m’n studententijd vervult, wees me er vervolgens op dat ik altijd zo was geweest en dat het altijd was goed gekomen.

Wat kunnen onderwijsdagen lang zijn wanneer je niet zelf lesgeeft

Het interne opleidingstraject BDB heeft me veel opgeleverd, maar het waardevolst is dat het me weer even deed voelen hoe het is om student te zijn. Wat kunnen onderwijsdagen lang zijn wanneer je niet zelf lesgeeft. Hoewel mijn BDB-docenten vol passie voor onze groep stonden, kon ik dit niet altijd beantwoorden met eenzelfde toewijding. Terwijl ik toch een beetje teleurgesteld ben wanneer mijn energieniveau tijdens een eigen college niet matcht met dat van de studenten. Ook was ik vergeten hoe lastig samenwerken is wanneer je een deadlinewerker bent en de rest van je werkgroep van het gelijk beginnen is. Hoe sceptisch mijn basishouding is jegens lesmateriaal. Huiswerk maken. Tenslotte ervoer ik hoe het is om door een beschadigd bestand een flinke bak afgerond werk te verliezen.

Het resultaat heb ik vandaag ingeleverd en dat geeft gelukkig net zoveel voldoening als het in mijn studententijd deed.