Ben jij beach body ready?

Ondanks dat het de afgelopen dagen even tegenviel lijkt het nu toch echt wel te gebeuren: de zomer komt eraan! Lekker veel buiten zijn, terrasje met vrienden, wandelen door de stad met een ijsje, een boek lezen op een kleedje in het plantsoen, naar het zwembad en met laptop op schoot werken op het balkon. Toch? Nee, fout! Blijkbaar hoor ik mij bezig te houden met de vraag of ik wel dun, en vooral sexy, genoeg ben om me te mogen vertonen in een bikini (speciaal voor mijn lichaamstype), hoeveel calorieën er in een ijsje zitten, hoe ik egaal bruin word en hoe ik eruit kan zien als een echte beachbabe. Blijkbaar moet ik als vrouw al mijn hersencapaciteit gedurende dit jaargetijde inzetten om mijn uiterlijk zo veel mogelijk aan te passen en te kneden totdat ik iets ben wat dan ‘sexy’ genoemd wordt. Hoe kun je bezig zijn met de wereld om je heen, met jezelf ontwikkelen als je van alle kanten wordt aangeraden vooral bezig te zijn met je uiterlijk voorkomen?

Toen ik tien was droeg ik felgekleurde tuinbroeken en make-up was een soort schmink

Ik loop door de Herestraat, voor mij lopen vier meisjes van ongeveer tien jaar. Ze dragen skinny jeans, hakken, en zijn volop opgemaakt. Is daar iets mis mee? Ik weet het niet, als ze het zelf leuk vinden, dan moeten ze dat vooral doen. Eén van de meisjes zegt dat ze nog naar de H&M wil voor ‘zo’n push-up-ding, want ik heb echt niks, zoooo lelijk, zoooo niet sexy’. En ik denk: ach meisje, tuurlijk heb je nog geen borsten. Je bent tien, dus who cares? Zij blijkbaar, zij vinden het belangrijk om sexy borsten te hebben. Ik denk terug aan de tijd dat ik tien was. Ik droeg felgekleurde tuinbroeken, las boeken van Thea Beckman en make-up droeg je naar het klassenfeest als een soort schmink. Maar dat is dan ook al wel een tijdje geleden. Ik kan mijn tienjarige ik niet vergelijken met de tienjarigen van nu. Andere tijd, andere generatie, andere leefomgeving et cetera.

In reclames voor scheerapparaten scheren ze altijd pas geschoren benen!?

Maar zou het niet geweldig zijn? Als meisjes en vrouwen niet bezig hoeven te zijn met sexy zijn? Of met dun zijn? Dat wanneer het in reclames voor scheerapparaten (waar ze altijd pas geschoren benen scheren!?) gaat over sexy benen, dat we dan met z’n allen in de lach schieten? Benen hoeven niet sexy te zijn, benen zijn chill om te hebben. Je kunt ermee komen waar je wilt, ze brengen je van A naar B. Je kunt ermee rennen en springen. Waarom moet sport erop gericht zijn om dunner en sexyer te worden? Waarom mag sporten an sich niet gewoon leuk zijn? Waarom moet ik een bikini-body hebben? Ik heb een lichaam en als ik een bikini aandoe, heb ik een bikinilichaam, zo simpel is het.
Ik ben absoluut een voorstander van goede gewoontes. Gezond eten, lekker sporten en zo. Maar niet met als doel om dun of sexy te zijn. Maar met als doel om gezond te zijn, met als doel dat het fijn is om voor jezelf te zorgen. Waarom maken we er geen gezonde gewoonte van om minder te kijken naar sexy? Er zijn toch veel interessantere dingen om te doen deze zomer?