Ga naar de inhoud

Bernlef aan de zonnepanelen

bernlefOp 21 november zijn op het platte dak van de sociëteit van de Friese studentenvereniging FFJ Bernlef zonnepanelen geplaatst. Bernlef is hiermee, voor zover bekend, de eerste studentenvereniging die gebruik maakt van zonne-energie. De plannen hiervoor kwamen van drie ereleden van Bernlef die de vereniging een duurzaam cadeau wilden geven. De zonnepanelen werden door de vereniging met open armen ontvangen.
Met de zonnepanelen wil Bernlef bijdragen aan een duurzamere maatschappij en tegelijk investeren in de toekomst. Afgelopen jaar heeft de vereniging bijvoorbeeld 450 euro kunnen besparen op de stroomrekening door alle verlichting in het pand te vervangen door LED-lampen en een zuinigere bierkoeling aan te schaffen.
Met de installatie van tien zonnepanelen waarmee de vereniging een deel van haar stroomgebruik zelf opwekt zet Bernlef de volgende logische stap. De installatie zal naar verwachting tegen de 2400 kWH aan duurzame energie opwekken. Dit is een kwart van wat Bernlef in een jaar verbruikt. De vereniging verwacht de investering in zes jaar terug te verdienen en over de gehele looptijd een mooi rendement te behalen.