Ga naar de inhoud

Beste Vrienden

Instagram heeft een nieuwe functie: je kunt een persoonlijk tintje geven aan Je Verhaal (een soort rip-off van concullega Snapchat, foto’s die je daar plaatst zijn slechts 24 uur te zien). Je krijgt de mogelijkheid om Beste Vrienden te selecteren. Nou, nou, beste vrienden, een extra functie voor je beste vrienden, ván Instagram, speciaal voor jou! Zodat je iedereen die je toch al dagelijks spreekt eraan kunt helpen herinneren dat ze je beste vrienden zijn. Dat is alsof de Bond tegen Vloeken zegt dat het godverdomme nou eens een keer klaar moet zijn met dat gescheld. Het komt namelijk door Instagram en kompanen zelf dat men zich nooit meer écht afvraagt hoe of het met de achterbuurvrouw gaat, want ze spamt je hele tijdlijn toch al vol met kattengifjes en semi-melancholische teksten.

Tegenwoordig denken mensen dat je iemand niet kent wanneer je hem niet volgt op Instagram

Het gevolg van die Beste Vrienden-functie is dat ze op de lange duur de betekenis van vriendschap herdefinieert. Op de basisschool vroeg ik klasgenootjes om in mijn vriendenboekje te schrijven (ik kreeg ze nooit vol, daar zijn heel wat leuke alter ego’s uit ontstaan). Toen ik de middelbare school verliet, waren de kameraden die ik in de brugklas had leren kennen alleen nog maar Facebook-vrienden. Vriend uit het vriendenboek vind ik een stuk beter klinken dan Facebookvriend (dat neigt toch echt een beetje naar Vage Kennis).
Niet dat ik vind dat jongeren nu voor altijd vriendenboekjes moeten blijven gebruiken, maar ze zouden hun vriendschappen wel wat minder afhankelijk kunnen maken van digitale media. Voordat ik vroeger een vriend een vriend noemde, had ik al veel met hem meegemaakt. Zo veel dat het me niet meer uitmaakte of hij in mijn vriendenboekje had geschreven of niet. Tegenwoordig denken mensen dat je iemand niet kent wanneer je hem niet volgt op Instagram. Kan dat nog anders? Zullen we afspreken dat we gewoon géén gebruik gaan maken van Beste Vrienden? En dat je ze gewoon opbelt (fucking eng, ik weet het) wanneer je ze wat te melden hebt?
Alvast bedankt.