Ga naar de inhoud

Beter op Papier: Anne Stalinski (illustrator)

Anne Stalinski is illustrator, kunstenaar en wanna-be schrijver. Ze vult haar dagen met het maken van strips voor bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad (en ja, ook HanzeMag), maar je kunt haar ook inhuren om een illustratie te maken van je congres, vergadering of bedrijfsfeestje. Een ondernemer pur sang, dus.

Wimpie Comics raadde Anne Stalinski aan. ‘Dat is echt een goeie om mee in gesprek te gaan. Die gaat echt alle kanten op als je haar de kans geeft.’ En oh, wat zijn we Wimpie dankbaar. Nee, echt! Ons gesprek begint namelijk met één standaard vraag en vanaf dat moment gaan we deep down the rabbit hole.

‘Ik heb ooit weleens gezegd dat als ik zou ophouden met tekenen, het oprichten van een agentschap voor tapirs bovenaan mijn lijstje staat’, zegt Anne. Ze laat een stilte vallen. ‘Maar die blijkt dus gewoon te bestaan.’ Echt niet! Deejay Irie en ik geloven er geen snars van.

‘Nou zoek maar op, de allereerste scene van Space Odyssey van Stanley Kubrick.’ We hoeven niet eens te wachten, in het eerste shot van de scene lopen tapirs zij aan zij met de apen die de metafoor voor de mensheid moeten voorstellen. Heerlijk! En we zijn nog maar net begonnen.

Anne Stalinski is de artiestennaam van Anne Staal. Ze studeerde af aan kunstacademie Minerva waar ze samen met haar zus Eva al snel furore maakte. Ze waren vrij vlot omgedoopt tot de Stalinski Sisters.

‘We werden ineens uitgenodigd op feestjes en evenementen om te tekenen. Het bekt ook lekker hè, de Stalinski’s.’ De gedachten aan die periode van samenwerken doet haar glimlachen. Mooie tijden, geeft Anne toe. ‘Al zijn we beide van nature juist einzelgängers.’ Tegenwoordig werken ze niet meer samen, ‘maar gewoon lekker voor onszelf.’

Als je echt wilt weten wat er allemaal in Anne’s hoofd rondspookt, moet je een kijkje nemen op haar blog de Daily Stalinski. Een wondere wereld gaat voor je open waarin de illustrator soms op uurbasis uittekent wat ze allemaal doet.

‘Dat heb je soms, dan wil je dat doen. En dan teken ik ook echt alles.’ Dat zien we. Van de sokken om de tafelpoten van haar moeder – we kid you not – tot aan kraamvisite bij een oude kennis. Alles passeert de revue en de zelfspot is scherp en puur.

Van agentschap voor tapirs naar favoriete illustrators als Jean-Jacques Sempé en Maira Kalman, komen we uiteindelijk aan bij een onderwerp waar zowel Deejay Irie, Anne en ik heel hard op gaan: werkefficiëntie. Al snel komt het boek GRIP van Rick Pastoor om de hoek kijken.

Hoe kun je als zelfstandige je tijd vrij, maar ook goed besteden? Wat zijn tips om je werkstructuur te verbeteren? Hoe gebruik jij to-do-lijstjes? Anne legt het allemaal uit en Irie en ik knikken instemmend. Check it out!

S/O naar onze matties van DATmag, tech team bestaande uit Epic Eric Imthorn en hosts Deejay Irie en Teo Lazarov.