Ga naar de inhoud

Beter op Papier: Gerrald van der Kolk (audiovisueel kunstenaar)

Gerrald van der Kolk is audiovisueel kunstenaar, vormgever en programmeur. Als onderdeel van Viesueel Geweld zorgt hij met zijn software dat de interactieve installaties van het collectief tot leven komen.

Online is vrij weinig te vinden over Gerrald, het is dan ook een verrassing wie er tegenover ons komt zitten deze aflevering. Als je heel goed zoekt, dan vind je wel een aantal interessante handvatten. Wat dacht je van een stage bij de legendarische club Tresor in Berlijn, meerdere projecten met collectief Viesueel Geweld en een bliksemsnelle afronding van zijn studie aan de Academie voor Popcultuur?

‘Nou ik had wel een jaar vertraging tijdens mijn studie’, lacht Gerrald en neemt een slok van zijn bruiswater. Dat is toch geen vertraging! Irie en ik moeten hard lachen. ‘Dat jaartje extra was trouwens omdat we met Viesueel Geweld veel klanten hadden en die kregen voorrang op de studie.’

Dat karakteriseert onze gast, hij is efficiënt, zakelijk en to-the-point. Hoe Gerrald met deze eigenschappen ooit in de cultuursector terecht is gekomen, blijft dan ook de grote vraag waar hij gedurende deze aflevering uitgebreid op ingaat.

Na een kortstondige studie aan de HKU in Utrecht vindt Gerrald zijn weg naar Leeuwarden aan de Academie voor Popcultuur. Daar voelt hij zich al snel als een vis in het water. ‘Ik mocht alles doen wat ik zelf wilde, zolang ik de juiste competenties kon koppelen aan mijn werkzaamheden’, legt hij uit.

Dat de opleiding hem een kickstart heeft gegeven in zijn carrière als audiovisueel kunstenaar moge duidelijk zijn. ‘Deze manier van werken past gewoon goed bij mij.’ Snel vindt hij aansluiting bij een groep gelijkgestemden met wie hij het collectief Viesueel Geweld opricht en aan het werk gaat.

Wie in de afgelopen jaren een show van FENN heeft gezien weet hoe gruwelijk vet hun lichtshow is. En ja, de masterminds achter dit staaltje visuele kunst zijn Gerrald en zijn compagnon Willemijn van Arnhem. ‘Ik ken FENN nog van de Academie en ik vind de muziek die ze maakt supertof. Daarom heb ik me plezier aan deze samenwerking gewerkt’, vertelt Gerrald.

Maar het collectief is op veel meer vlakken actief. ‘We doen veel met educatie bij scholen, maar ook tijdens festivals als CineKid.’ Gerrald vertelt hoe hij vanuit Viesueel Geweld een sjoelbak omtovert tot een next level high tech game, kinderen leert hoe ze eigen GIFjes kunnen maken en nog veel meer.

Wil je weten hoe deze allround artiest zijn software magic combineert met het kunstzinnige? En hoe leerde hij van techno houden door het nachtenlange vj’en in de Berlijnse club Tresor? Luister en enjoy deze aflevering van BETER OP PAPIER. met Gerrald van der Kolk.

S/O naar onze matties van DATmag. producer Eric Imthorn en hosts Irie Weergang en Teo Lazarov.