Ga naar de inhoud

Beter op Papier: kunstenaar Kasper van Hoek

Kasper van Hoek is kunstenaar, muzikant en schrijver. Zijn debuut De Shopper’s High deed ons al snakken naar meer. En meer heeft deze Minerva-alumnus ons gegeven met het onlangs uitgegeven Geen Sinecure. Wat drijft onze gast om het alledaagse te onderzoeken? Hij vertelt het aan Teo in deze aflevering van BETER OP PAPIER.

Ik leerde Kasper van Hoek jaren geleden kennen als geluidskunstenaar. Iemand die met zijn installaties verschillende toepassingen van geluid van dichtbij onderzoekt. Dit beeld zou lang bij me blijven hangen. Gelukkig was er Joe Valino vanuit het hiernamaals die het lot een duwtje gaf.

Wie is in godsnaam Joe Valino, hoor ik je al verzuchten. Een van de vele voorbeelden dat het leven niet eerlijk is, lijkt hier het meest gepaste antwoord. Kasper kan er podcasts mee vullen en dat sta ik tijdens deze aflevering toe. Het meest belangrijke is niet wie deze artiest was en wat zijn vinyl cutter op Kaspers kantoor doet.

Nee, de kern van het verhaal is dat het loont om vragen stellen en niet genoegen te nemen met antwoorden als: ‘Zo is het nu eenmaal’, of ‘Wij doen het altijd zo’. Het is het kleine, het alledaagse dat het grotere plaatje uitvergroot.

In zijn debuut De Shopper’s High zien we Kasper een begin maken met zijn stijl van het systeem bevragen. Kort, droog en direct. Waarom is het online bestellen van een t-shirt met Jouw Tekst Of Spreuk Hier zo verdomde moeilijk in een tijd dat alles zogenaamd makkelijk zou moeten zijn? Hoezo heeft Spa Citron een Franse naam en de rest van het Spa-assortiment niet?

Eind 2018 lanceert Kasper de crowdfunding-campagne van Geen Sinecure; het vervolg, maar dan niet het vervolg van De Shopper’s High. Wederom recht voor z’n raap, maar met een rijpere stijl.

We praten over hoe je kunt groeien in wat je doet. Hoe zelfontwikkeling en je wijze van schrijven hand in hand gaan. Wat de hobbels in de weg zijn voor je product, maar ook voor je psyche. And last but not least proeven we even van het onderwerp psychedelica en microdosing. Enjoy!