Beter op Papier: kunstenaar Sjimmie Veenhuis

Sjimmie Veenhuis is kunstenaar, platenverzamelaar en drummer. Zijn werk bestaat uit ritmische composities die een spanningsveld opzoeken tussen vorm en inhoud. Deze artiest is niet bang om conceptueel na te denken over zijn werk en de afzetmarkt van zijn kunst te verkennen. De ideale gast dus voor BETER OP PAPIER.

Van lichtinstallaties op festivals als Noorderzon en Let’s Gro tot het rangschikken van tegels op een manier waarop het al bestaande patroon van een kerkvloer een andere dimensie krijgt: Minerva-alumnus Sjimmie Veenhuis houdt van het uit context trekken van materialen uit de het alledaagse leven. Een drukknop verandert in een interactiemiddel tussen toeschouwer en kunstwerk, een stuk tape dient als verbinding tussen vorm en inhoud.

Zijn zoektocht begint en de kenmerkende stijl van Veenhuis ziet langzaam maar zeker het daglicht. Van het rangschikken van verschillende soorten bouwtape tot een compositie vormen met verkeersborden. Het is allemaal schilderen met herkenbaar materiaal. ‘Het moet voor de toeschouwer wel duidelijk zijn wat ik gebruik. Een verkeersbord is een verkeersbord, die ga ik niet omsmelten. Wel trek ik het uit de context. Dat is spannend.’

Om zijn werk te exposeren zoekt Sjimmie in het veld naar mogelijkheden. Zo komt in 2017 een oproep van het CBK in Groningen om een kunstwerk dat toeschouwer en het object zelf dwingt tot interactie. ‘Kunst is altijd interactie tussen werk en aanschouwer, dus dat was wel een uitdaging’, lacht Sjimmie.

Hij stuurt een concept in voor Action>Reaction. Een grote wand met allemaal drukknoppen die oplichten wanneer je erop drukt. ‘Dit is echt het symbool van interactie, de schakelaar.’ Het CBK is onder de indruk en Veenhuis wint een budget van vijftienduizend euro. Klinkt als veel, maar wanneer hij een groot bedrijf benadert voor het maken van een prototype krijgt hij een offerte van tweemaal dat bedrag. ‘Tja, dan moet je het anders aanpakken.’

Naast zijn kunst is Sjimmie een groot verzamelaar van vinyl. Meer dan tweeduizend platen zijn te vinden zijn collectie. Van harde metal als Pantera tot aan vijfhonderd Michael Jackson platen. Vijfhonderd! Hoe dan?! Hij lacht: ‘Ik heb als vuistregel dat ik een singletje koop als er een andere artwork of foto op staat. Dat tikt wel aan als je per single twintig verschillende hebt.’

Ons gesprek vliegt van onderwerpen als hoe deze kunstenaar zijn dagen vult met nadenken over nieuwe concepten, tot het uitwerken daarvan, persoonlijke groei en zijn recentelijke stap richting de Randstad. Luister en enjoy deze aflevering met Sjimmie Veenhuis bij BETER OP PAPIER.

S/O naar onze matties van DATmag. tech-team Eric Imthorn & Jasper Bosgraaf en natuurlijk hosts Deejay Irie en Teo Lazarov.