Beter op Papier: MC Sherlock Telgt

In deze aflevering van BETER OP PAPIER. gaan we los met Sherlock Telgt. Beter bekend als MC Sherlock maakte deze man furore in de nineties met zijn crew Zombi Squad. Het bleef niet bij teksten tegen de establishment. Luister naar het verhaal van een crazy utopist met een groot hart voor cultuur, maatschappij en Tell Sell. 

Heb je langer dan een jaar in Groningen gewoond? Dan kan deze man je niet ontgaan zijn. In de afgelopen decennia doorloopt Sherlock Telgt de verschillende lagen van sociaal en cultureel Groningen. Van rapper in de legendarische crew Zombi Squad tot host, MC, PvdA gemeenteraadslid en mede-oprichter van BackBone050. Wat doet hij niet? Nou, langs de lijn zitten toekijken.

MC Sherlock
Sherlock komt oorspronkelijk uit Arnhem, maar na een kleine detour komt hij op tienjarige leeftijd terecht in het hoge Noorden. Zo’n 39 jaar later kunnen we wel stellen dat hij niet meer weg te denken is uit de Groningse sociaal-maatschappelijke cultuurscene.

Als jonge hond houdt hij zich bezig met maatschappelijke kwesties als milieuvervuiling, ongelijkheid, racisme en de plek die jongeren innemen in de samenleving. Het blijft niet alleen bij woorden. Na een korte carrière als PvdA-gemeenteraadslid richt Sherlock Bumrush Omni Media op. Dit is een bedrijf dat projecten in gang zet waar veel jongeren uit de stad en provincie Groningen hun plek vinden.

Backbone050
Bumrush is de voorloper van BackBone050: een safe zone waar jongeren hun eerste stappen zetten in de wereld van filmen, editen, beats maken, grafische vormgeving, (project)organisatie, netwerken, communicatie en politiek.

Hieruit vloeit de broedplaats BackBone050. Wat hier precies gebeurt vertelt onze gast uitgebreid. Het stopt in ieder geval niet bij een beetje jammen, dj’en en schilderen. De missie is utopisch, de uitvoering zo realistisch mogelijk.

Zombi Squad
We wijden natuurlijk uit over zijn artiestenleven waarin Sherlock met zijn crew Zombi Squad in de jaren negentig Europa op zijn kop zet met een killer show. Van speeches van Goebbels en piepschuimen hakenkruizen, tot explosies en Antifa mayhem.  Hoe ging het er aan toe in de glorietijden van de Squad?

Onze gast neemt ons mee terug naar de nineties vlak na de val van de muur. Neo-Nazi’s komen op en een tegengeluid is noodzakelijk. En hoe kun je haat beter bestrijden dan met beats, bars en rhymes?

Tell Sell Mania
Maar niemand is perfect. Zo blijkt wel weer wanneer we Sherlock aan de tand voelen over zijn beste Tell Sell aankoop. No worries natuurlijk, want onze host Teo kan er ook wat van. Ben je fan van messensets, automatische abs-apparaten en perfect snijdende Nicer Dicers, dan ben je bij deze aflevering op het juiste adres. ‘Hou op met lachen, ik ben gevoelig voor reclame.’ Enjoy!