Ga naar de inhoud

Beter op Papier: Willie Darktrousers (illustrator, troubadour, cultheld)

Emiel Joorman, beter bekend als cultheld Willie Darktrousers, is illustrator, troubadour, producer en op zijn eigen artistieke manier een filosoof. Tijdens de COVID-19 lockdown laat deze Hanze-alumnus zich niet kisten en gaat vol in de creatieve modus.

We openen deze aflevering met de nieuwe track van Willie DarktrousersWinterslaap. Duister, hard en to the point. ‘Hoe ga je dit aan je kinderen verkopen’, vraagt de artiest aan de wereld. We weten immers niet hoe dit pandemische avontuur gaat aflopen.

Geboren en getogen in het Oost-Friese dorpje Donkerbroek is Willie het product van een simpel en bescheiden bestaan. ‘Ja dat protestantse zit zeker wel in mijn opvoeding’, lacht hij. ‘Niet zozeer als geloof, maar meer als manier van leven. Je hebt niet zoveel nodig.’

Wie deze kunstenaar in het echt gezien heeft weet dat hij deze bescheidenheid met zich meedraagt. Helemaal in het zwart gekleed met zijn kenmerkende lange haren onder de zwarte hoed. Zijn naam verwijst naar zijn dorp en zijn lachje laat weten dat we alles met een korrel zout moeten nemen.

Willie Darktrousers’ nieuwe EP Eenzame Hoogte is net uit. Hij dropte hem zo vlak voordat de wereld in een zucht veranderde. Dikke beats, lekkere hiphop en veel auto-tune. We houden ervan. Maar we kennen je toch voornamelijk van je singer-songwriter materiaal en je band Willie Darktrousers en De Splinters. Waar komt deze hiphop vibe vandaan?

‘Ik luister veel naar hiphop en ik produceer al best lang muziek op mijn computer. Daarom was het voor mij niet een hele rare wending.’ De kunstenaar behoudt wel zijn stijltje, zelfs al is het in een genre dat we niet van hem gewend zijn. ‘Wat is mijn stijltje dan?’ Ja, een beetje schemerig. Net als in de Biebelebons. ‘Ah ja, daar kan ik mee leven.’

Daar waar Deejay Irie en ik puur praktisch kijken naar de wereld en wat er op dit moment gebeurt, leert Willie ons een andere invalshoek kennen. ‘Is dit niet de manier van Moeder Aarde om aan te geven dat we te ver zijn gegaan? We moeten even alles opnieuw evalueren.’

De man in het zwart denkt dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om de wereld een beetje beter te maken. Gewoon minder vliegvakanties, slechts een keer in de week vlees eten, ‘en daar kom je al een heel eind mee.’ En m’n powerlift gains dan? ‘Hou je bek Teo’,  lacht Irie. ‘Die Schwarzenegger-shit bewaar je maar voor een andere keer.’ Okidoki!

Wil je weten wat Willie Darktrousers aan het schrijven is op dit moment, hoe hij rondkomt als kunstenaar en waarom hij de weddenschap wanneer de evenementenbranche weer op volle toeren gaat draaien denkt te gaan winnen? Huh, weddenschap? Yup, we hebben er één! Wat er op het spel staat hoor je in deze aflevering van Beter Op Papier met Willie Darktrousers.

S/O naar onze matties van DATmag. Hosts Deejay Irie en Teo Lazarov. Extra high five op afstand aan producer Epic Eric.