Ga naar de inhoud

Waarom bewegen jongeren te weinig en wat doe je er aan? (met onderzoeker Simon Leistra)

De tweede aflevering van seizoen twee van ‘Q&A door Dummies’ staat volledig in het teken van beweging. Of beter gezegd: het gebrek daaraan, bewegingsarmoede.

Hosts en zelfverklaarde ‘dummies’ Maikel en Mattheüs nodigen deze keer onderzoeker Simon Leistra uit om te praten over waarom jongeren steeds minder bewegen, wat de gevolgen van bewegingsarmoede zijn, en vooral: hoe ze weer in actie kunnen komen.

Simon Leistra, ooit begonnen aan de ALO van de Hanze en inmiddels gespecialiseerd in slimme interventies die jongeren fysiek en mentaal gezonder maken, benadrukt het belang van vroegtijdig ingrijpen. ‘Bewegingsarmoede is een sluipmoordenaar,’ zegt Simon. ‘Het is geen zichtbaar probleem zoals corona, maar de gevolgen zijn minstens zo ernstig: obesitas, hart- en vaatziekten, en een kortere levensverwachting.’

De dummies geven toe zelf ook niet echt beweegfanaten te zijn. Terwijl Mattheüs zichzelf toch als ‘Fit Boy’ bestempelt en Maikel toegeeft vooral sport te kijken (‘met seizoenkaart bij Donar’), zien ze beiden in dat hun beweegpatronen beter kunnen. De oplossing volgens Simon is eenvoudiger dan gedacht: ‘Je hoeft niet per se intensief te sporten. Wandelen is bijvoorbeeld een ontzettend laagdrempelige en effectieve manier om aan je beweging te komen.’

Met humor en herkenbare voorbeelden maakt Simon duidelijk waarom het stimuleren van beweging vooral bij jongeren op het vmbo cruciaal is. Zijn methode? Jongeren zelf laten aangeven wat ze nodig hebben. ‘We moeten echt met ze in gesprek,’ stelt Simon. ‘Niet alleen over wat ze leuk vinden, maar ook wat ze tegenhoudt om te bewegen. Soms zijn kleine aanpassingen, zoals leerlingen inspraak geven in gymactiviteiten, al genoeg om hun motivatie te verhogen.’

Tijdens het gesprek komen ook maatschappelijke veranderingen zoals elektrische fietsen en fatbikes ter sprake. Hoewel Simon niet per se tegen elektrische fietsen is, vindt hij dat jongeren deze beter zouden kunnen laten staan: ‘Pak liever die gewone fiets voor korte afstanden. Elk moment van beweging telt!’

Deze aflevering eindigt met een verrassend openhartige discussie over het mentale aspect van bewegen. Volgens Simon heeft beweging niet alleen fysieke voordelen, maar draagt het ook bij aan mentaal welzijn en sociale vaardigheden. ‘Na corona is dit extra belangrijk geworden. Bewegen verbindt mensen en verbetert het welzijn,’ concludeert hij.

Met humor, praktische tips en kritische vragen slagen Maikel en Mattheüs erin om een serieus thema toegankelijk en vermakelijk te maken. Luister vooral naar deze aflevering en kom erachter hoe je zelf, letterlijk en figuurlijk, in beweging komt.

Meer weten? Lees dan de onderzoeksartikelen van Simon.
En volg
⁠Mattheus⁠ en ⁠Maikel⁠ op Instagram (en ⁠HanzeMag ⁠uiteraard ook)

Wat is Q&A door dummies? Weten dat je iets niet weet is het begin van wijsheid… Wat dat betreft zijn onze hosts/dummies Maikel en Mattheüs al heel wijs. Ze weten heel goed dat ze niets weten, maar ze laten het er niet bij zitten!

Elke maand interviewen ze een nieuwe expert, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Maar wel met grenzeloze nieuwsgierigheid en een goede dosis humor. Daarnaast behandelen ze kijkersvragen die jij – ja jij! – kan insturen door een dm (of mailtje) te sturen naar één van de socials van HanzeMag.

Onze experts komen uit allerlei vakgebieden en kunnen onderzoekers, lectoren, docenten, ondernemers, politici, dictators, banketbakkers, ervaringsdeskundigen en/of fulltime helpdeskmedewerkers zijn. Ben je nieuwsgierig maar hou je niet van suffe colleges? Zoek je een amusante en informatieve show om een half uurtje mee te vullen? Zoek niet verder, dit is… ⁠Q&A door Dummies⁠!