Biertjes drinken voor de wetenschap? Meld je aan!

Biertjes drinken en er nog voor betaald krijgen ook. Op de RUG loopt een onderzoek naar de invloed van bier op sociaal gedrag. Dames, ze zoeken nog deelnemers!

‘Inzicht krijgen in hoe mensen bier drinken in sociale situaties is belangrijk. Zoals het ook nuttig is om te weten op welke leeftijd jongeren ermee beginnen. Uiteindelijk kan zulke kennis ertoe kunnen leiden dat we verslavingen beter begrijpen.’ Isabelle Baltariu is lid van de onderzoeksgroep Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie van de Rijksuniversiteit Groningen, die onderzoek doet naar de invloed van alcohol op sociaal gedrag. De promovenda (in het Engels: PhD-student) volgt een zogeheten double-degree-programma: wat wil zeggen dat ze de ene helft van het programma afwerkt in Groningen en de andere helft in haar vaderland Roemenië.

Een biertje, word je daar nu socialer van of juist asocialer?

Isabelles begeleider Marije aan het Rot heeft al meerdere onderzoeken rond dit thema op haar naam staan. Onder haar toezien richt Isabelle zich specifiek op bier. ‘Dat is in deze regio de drank die veel jonge mensen recreatief drinken.’ (Daarnaast speelt mee dat onderzoek mede wordt gefinancierd door het Kennisinstituut Bier, een instituut dat onderzoek naar gezonde bierconsumptie stimuleert.)

De onderzoekers willen weten hoe alcohol onze sociale interactie beïnvloedt. De meeste mensen weten natuurlijk heel goed dat ze zich anders gedragen wanneer ze een biertje op hebben, maar wat voor effect heeft dat nu precies? Word je er socialer van of juist minder sociaal?

In drie uur meten de onderzoekers hoe het empathisch vermogen verandert

Het onderzoek richt zich op volwassenen onder de veertig. Wie aan het onderzoek meedoet, mag in het lab een test op de computer doen, wat vragenlijsten invullen en natuurlijk bier drinken onder begeleiding van een onderzoeker. Hoe precies mag Isabelle niet verklappen, maar gedurende het  traject dat pakweg drie uur duurt, meten de onderzoekers hoe hun gesteldheid verandert door de drank. Wel wil ze kwijt dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid bier mag innemen. ‘Dat bepalen we aan de hand van het lichaamsgewicht.’

Voordat de proefpersonen weer naar buiten mogen, moet het alcoholpromillage in het bloed weer gezakt zijn tot op een verantwoord niveau. Dat wordt gemeten met een blaastest. Gelukkig is dat wachten geen straf: er is genoeg vermaak en er zijn snacks om sneller weer nuchter te worden.

De experimenten duren nog een maand. Daarna schrijven Isabelle en haar collega’s een onderzoeksverslag, zodat de proefpersonen aan het eind van dit jaar kunnen lezen hoe bier hun gedrag verandert. Of niet, natuurlijk.

—————————————————————————————————————————

Lijkt het je leuk om mee te werken aan dit onderzoek? Dat kan. Isabelle is nog op zoek naar mensen tussen de 18 en 40. Ze zoekt vooral vrouwen. Maar let op: als je hormonale anticonceptie gebruikt kun je helaas niet meedoen. Je verdient 20 euro voor je deelname en je hebt tot eind juli de kans om je op te geven!

Foto (fragment): George Cox