Ga naar de inhoud

Black Friday

arondejongAfgelopen vrijdag was het Black Friday. Mocht u deze term niet kennen, vrees niet, u bent niet de enige. Mij was deze term tot afgelopen vrijdag ook onbekend. Eerst dacht ik dat het een nationale rampdag betrof, of een dag met absurde filelengtes. Niets bleek minder waar. Black Friday, lieve lezers, is een dag waarop winkel-ketens absurd hoge kortingen geven. De mens gaat als kuddedier op jacht naar koopjes. Black Friday, het toppunt van kapitalisme.
Nu wilde het noodlot dat ik afgelopen vrijdag in de stad moest zijn. Vriendinlief wilde naar de Hunkemöller en vroeg of ik mee wilde. Nu kan ik iets flauws zeggen over dreigementen met een maand geen seks, maar dat doe ik niet. Nog nooit was ik in een lingeriewinkel geweest en ik had de illusie dat het misschien nog wel leuk kon zijn. O, de naïviteit.
In de Herestraat begin ik te beseffen wat Black Friday nu werkelijk is. Overal om mij heen zie ik winkels met sale. De mega-aanbiedingen en outlets vliegen je om de oren. De hele straat is gevuld met mensen die als een school vissen gezamenlijk naar de verschillende winkels drijven. Om mij heen hoor ik verschillende accenten. Boeren uit Drenthe, kakkers uit Blaricum en Friezen uit niemandsland. Na een ware uitputtingsslag weet ik levend en wel de Hunkemöller te bereiken. En dan moet het echte feest nog beginnen. Wanneer ik de Hunkemöller binnen stap, weet ik niet waar ik moet kijken. Links lingerie, rechts lingerie, vier strings voor twintig euro, cup D, cup E, Cup Z. Voor de kassa staat een immense rij vrouwen met verschillende setjes lingerie in hun hadden. In het midden van de rij staat een man. Een vieze oude man. Ik wil niet weten wat hij hier doet en nog minder wil ik weten wat hij mogelijk gaat aanschaffen. Dan valt mijn oog op de bh’s achterin de winkel. Mijn god, wat hangen daar een gedrochten. Ik heb het, natuurlijk, over die vormeloze, vleeskleurige bh’s. Een kleur die het midden houdt tussen een waterige vleesjus en een plakje leverworst. Bh’s waarvan je denkt dat je oma ze draagt, maar wat je eigenlijk niet wilt denken. Snel wend ik mijn blik af van deze door mensen gecreëerde natuurramp en probeer ergens anders op te focussen.
Al snel beland ik op het krukje in de pasruimte. Naast mij zit een man, aan zijn lichaamshouding te zien zit hij er al langere tijd. Zijn schouders hangen en zijn hand ondersteunt zijn hoofd. Hij kijkt mij aan en zonder iets te zeggen laat hij me weten dat ik ook in de val ben geleid. Ik kijk om me heen en vraag me af hoe lang dit nog zal duren. Zal ik ooit nog naar buiten komen? De medewerkster in de winkel kijkt de man en mij sadistisch aan en loopt vrolijk weg. Misschien hebben mannen kapitalisme uitgevonden, maar vrouwen maken er met alle liefde gebruik van. Black Friday, het is verdomme wél een nationale rampdag.