Blut? Hoe vermaak jij je in de aanloop naar kerst?

Brrr, het is koud en alle studenten zijn blut. Hoe vermaak je je in de aanloop naar kerst, terwijl je  portemonnee he-le-maal leeg is? Myrthe heeft acht kersttips voor de skere student.

Thank God it’s (almost) Christmas! Cadeautjes, borrels, diners: het lijkt niet op te kunnen. Of toch wel? December is de leukste, maar helaas ook de duurste maand van het jaar. Gelukkig heeft HanzeMag kersttips voor de skere studenten onder ons. Zo kom je donkere dagen wel door, budget friendly en gezellie.

Wegzwijmelen bij Love, Actually

Er is niks mis met kerstfilm-cravings en Love, Actually is dé film voor iedereen. Hugh Grant, Keira Knightley en Alan Rickman, wat wil je nog meer? De film op groot doek kijken, misschien. Op 16 december kun je hem voor 9,50 (studentenkorting!) bewonderen in Forum. Bij DOT zie je hem trouwens al voor 7,50 en daar mag je glühwein de zaal in meenemen. Je komt daar trouwens al in de sfeer door het gebouw: een mega-verlichte kerstbal. Als je rekening dat niet aankan, kun je natuurlijk ook voor een thuisbios gaan. Fijne bijkomstigheid: thuis popcorn maken is veel goedkoper. Maak het extra cozy met kussens en kleedjes op de grond en kerstverlichting. Dat doen ze je in de bios niet na!

Op pad met homemade glühwein

Heel leuk die Duitse kerstmarkten, maar veel studenten zijn niet zo gezegend dat ze zich een auto kunnen veroorloven. Gelukkig heeft Groningen ook veel te bieden. Ben je weleens op WinterWelvaart geweest? Van 16 tot 18 december kun je daar genieten van verlichte, historische schepen, muziek en theater. Tip: neem je eigen glühwein mee op pad. Je hebt nodig: rode wijn, sinaasappel, citroen, suiker, kaneel, kruidnagel en steranijs. Even laten trekken en je kunt het zo overschenken in een thermoskan.
Ook leuk: Sikkom en het Dagblad van het Noorden posten elk jaar welke buurten er mooi verlicht zijn. Voor wie zich even in Amerika wil wanen maar zelf geen torenhoge energierekening wil. In Tuinland kun je je trouwens ook goed vermaken met die hele kerstwereld.

Studenten adtventkalender

Tel de laatste weken voor kerst af met een DIY Adtventkalender. Nodig: een versierde doos met vakjes en voor elke dag een blikje Schultenbraü. Adtje voor de kerst! In je eentje is het oké (adtje solitair), maar samen adten is altijd leuker (adtje solidair). Als adten niet je grootste hobby is, kun je ook een studentikoze kalender maken met afdankertjes uit je kamer die je weggeeft (de kerstgedachte!). Misschien is iemand anders er wel heel blij mee!

Zondag bakdag!

Trek eens een paar uurtjes uit om met vrienden of huisgenoten te bakken. Koop leuke vormpjes en decoreerstiften en zet een lekker kerstlijstje aan. Ken je trouwens arretjescake? Heel makkelijk om te maken en ook nog eens heel betaalbaar, omdat het vooral bestaat uit Mariakoekjes en boter. Niet elk studentenhuis heeft een oven, maar gelukkig is arretjescake een no-bake.

Met handige bakmixen kun je trouwens ook je eigen peperkoekhuisje bakken, bouwen en versieren. Probeer eens een studentenhuis te bouwen: kleine kamers en slecht geïsoleerd, maar wel gezellig. Geen zin om te bakken? Recycle melkpakken en versier ze als huisjes met vliegerpapier en stop er elektrische waxinelichtjes in.

Studentenkerstboom

Je ouders hebben vast zo’n hele grote, maar kleine kerstboompjes passen beter in een studentenhuis en ze kosten bijna niks. Versier met je huisgenoten het boompje met een piekje, lichtjes en miniballen. Nog minder budget? Knutsel je eigen kerstboom van wc-rollen die jullie met z’n allen keurig hebben verzameld. Verf alle rollen groen en versier ze met glitters. Even stapelen en plakken en jullie hebben een unieke budgetcreatie voor op de wc.

Studentenkerstbrunch

Een kerstdiner is gezellig, maar vergt veel voorbereiding. Een brunch is veel minder werk en net zo gezellig. Je hoeft veel minder in te slaan. Je kunt bijvoorbeeld een soepje maken. Versier de tafel met een mooi kleed en servetten en maak het extra fancy met een grote kan mimosa. Dat is trouwens heel makkelijk om te maken: je hebt alleen prosecco, jus d’orange en Cointreau nodig.

Kerstkaarten schrijven

Heel leuk al die kerstcadeaus, maar ze kosten je ook bakken met geld en er groeit zeker geen geldboom op je rug. Met een persoonlijk kaartje laat je zien dat je aan je vrienden en familie denkt, zonder er blut van te worden. Versier ze met glitters en stickers, ook een vorm van rijkdom voor studenten.

Pubquiz

Klaar met die koude avonden? Zoek lekker de warmte op in het café met een spannende pubquiz. Poppodium Vera organiseert op 23 december een pubquiz met vragen over 2022 voor 3 euro per persoon. Bij De Toeter kun je elke woensdag en zondag terecht voor 3,50. Op 22 december heb je in Café Buckshot ook een pubquiz voor 3,00. Dat is nog wel te doen, toch? En anders organiseer je er gewoon zelf één!

Foto: Alina Belogolova