Ga naar de inhoud

Bordspellentest 2020: vier bordspellen voor koude winteravonden

De kerstvakantie staat voor de deur, dus het is weer tijd om bordspellen te spelen! HanzeMag testte er deze week vier. Vandaag de laatste twee: Secret Hitler en Peaky Blinders.

Twee jaar geleden testten we ook een reeks aan bordspellen. De avond ontspoorde in een memorabel einde vol lachen, gieren en brullen. En bier. Heel veel bier. Reden genoeg om na een pauze van een jaar opnieuw wat bordspellen uit te proberen.

De jury, bestaande uit Stefan, Daan, Melle, Kees en ondergetekende, onderwerpt de spellen aan de drie eerder gebruikte criteria: instapniveau, drankspelwaardigheid en de algehele funfactor. Bij het instapniveau kijken we hoe makkelijk het spel te spelen en te begrijpen is. De drankspelwaardigheid wordt gebruikt om te meten hoe makkelijk het spel zich om laat vormen tot een drankspel. En, tenslotte, de belangrijkste categorie: funfactor. Hoeveel plezier beleef je aan het spel?

Secret Hitler
We beginnen de avond met Secret Hitler. Een spel waar we alleen door de titel al erg benieuwd naar zijn. In het bordspel krijgt iedere speler een rol; die van liberaal of fascist. Van de spelers die fascisten zijn, is er één Hitler. De liberalen moeten proberen Hitler te ontmaskeren, terwijl de fascisten hun politieke agenda er doorheen moeten krijgen door middel van ‘policy’ kaarten. Hitler wint wanneer hij wordt verkozen tot bondskanselier, en er minimaal drie fascistische policies zijn doorgevoerd.

Tijdens het lezen van de spelregels zijn we in no-time overgestapt op steenkolen-Duits en het gros van de avond communiceren we met een accent dat niet zou misstaan in een slechte Tiroler seksfilm.
‘Kees, kannst du die Karten angeben?’
‘Aber natürlich, beste Kerl’
‘Wie funktioniert das Spiel?’
‘Keine ahnung Arslog, lese die Regels!’

Die regels zijn overigens niet zo simpel en het duurt een dik half uur voordat we eindelijk in de smiezen hebben hoe we het moeten spelen. ‘Dit ist ja kein Blitzkrieg,’  merkt Kees treffend op.

Wie gehen wir hier ein drankspiel von machen?

Aan het begin van elke ronde wordt één speler de Bundespräsident. Deze kiest vervolgens de rijkskanselier, waar de andere spelers mee kunnen instemmen door een JA-kaart of een NEIN-kaart te spelen. Stemt de meerderheid in met het voorstel van de Bundespräsident, dan wordt er een regering gevormd, die vervolgens de policies doorvoeren. Faalt de stemming? Dan wordt de volgende speler president en mag hij proberen een regering te vormen. Door te kijken naar welke policies de regeringen doorvoeren, moeten de spelers afleiden wie een fascist is en wie niet.

‘Wie gehen wir hier ein drankspiel von machen?’, vraagt Daan. We besluiten te drinken wanneer een fascisten policy wordt doorgevoerd, wanneer we er niet in slagen een regering te vormen en wanneer iemand wordt benoemd tot rijkskanselier.

Na een tijdje spelen komen we erachter dat je het spel eigenlijk met meer dan het minimum aantal spelers (5) moet spelen. Met een te kleine groep is het té snel duidelijk wie de fascisten zijn, waardoor een groot gedeelte van de spanning verloren gaat. De fascisten (die in de minderheid zijn) worden al snel geboycot door de liberalen en een gemakkelijke overwinning voor de liberalen volgt. ‘Dit spel voelt als een uitgeklede versie van Weerwolven, terwijl het toch moeilijker te begrijpen is,’ concludeert Melle.

Omdat ook de drankspelwaardigheid teleurstelt, zoeken we ons heil in JA/NEIN, een spontaan bedacht drankspel waarbij de stemkaarten van Secret Hitler een cruciale rol spelen. Iedere speler krijgt een gelimiteerd aantal stemmen en mag deze inzetten om te bepalen of iemand drinkt. Over de drankspelgeschiktheid van dit laatste spel is de jury het unaniem eens: Wunderbar!

Cijfer 6,2

Peaky Blinders
Het volgende spel dat op de pijnbank wordt gelegd is Peaky Blinders, naar de gelijknamige hitserie van Netflix. Elke speler probeert de machtigste gangster te worden door als eerste zijn drie opdrachtkaarten te voltooien. Deze variëren van ‘controleer een bepaald gebied’ tot ‘verzamel een x aantal goederen’.

Het speelbord en de kaarten zien er heel goed uit, maar tot onze schrik komt er een pil van een handleiding bij. ‘Wat een enorm boekwerk. Hier gaan we nooit doorheen komen met de hoeveelheid bier die we ophebben,’  stelt Melle. Naïef als we zijn, ondernemen we toch een poging.

Of het aan de drank ligt zullen we nooit weten, maar waar we al moeite hadden met Secret Hitler is Peaky Blinders helemaal een deceptie. ‘Dit is de kutste handleiding die ik ooit heb gelezen,’ oordeelt Kees. ‘Het is incompleet, onduidelijk en waardeloos gestructureerd.’ De rest van de groep deelt hetzelfde sentiment. We zijn ruim een uur bezig met de handleiding voordat we überhaupt een pion hebben aangeraakt. Pas wanneer we halverwege het spel zijn, valt het kwartje helemaal.

Wat een achterlijk spel, alles draait om geluk!

Wanneer we eenmaal aan het spelen zijn, ligt het spelvermaak hoog. Per ronde dobbel je om beloningen (goederen, wapens en vaardigheidspunten) waarmee je je criminele imperium kan uitbreiden. Ook kun je andere spelers uitdagen om te strijden voor gebieden.

Na een tijdje spelen blijkt dat het dobbelen helaas wel een hele grote rol speelt en dat het tactisch inzicht enigszins ontbreekt. ‘Wat een achterlijk spel, alles draait om geluk!’ roept Stefan verontwaardigd uit na een kansloos verloren gang battle. Het eindoordeel van de jury is duidelijk: leuk idee, matige uitvoering.

Inmiddels zijn we weer redelijk ontnuchtert. Peaky Blinders is nauwelijks geschikt als drankspel, omdat je al je hersencellen nodig hebt om de regels te volgen. Wil je hier toch koste wat het kost een drankspel van maken, dan moet je wel heel erg je eigen spel gaan spelen.

Ietwat teleurgesteld sluiten we de bordspellenavond af. Beide spellen wisten  de hype die we van tevoren voelden niet waar te maken.  Om niet met een downer te eindigen sluiten we de avond af met een flink aantal rondes JA/NEIN. Het bier vliegt er doorheen. De buurvrouw komt langs om te vragen of het wat zachter kan. Aber natürlich. Kein Problem. Hammergeil. Kartoffeln.

Cijfer: 5,7

Voor de volledigheid hier nog even de twee eerder (in videovorm) gerecenseerde spellen:

Monopoly Valsspelers Editie

Cijfer: 5,3

Ticket to Ride Europe

Cijfer 7,8

WIN!
Wil je een spel winnen, doe dan mee met de prijsvragen. Je mag met meerdere prijsvragen tegelijk meedoen! Mail je antwoord(en) naar hanzemag@org.hanze.nl

Secret Hiter: In welk jaar werd Hitler rijkskanselier?
Peaky Blinders: Welke artiest zingt het nummer aan het begin van elke aflevering?
Ticket to Ride: Noem 1 van de Hanze-steden uit spel en waarom je daarheen zou willen.
Monopoly Valsspelers: Geef de man met de hoge hoed en snor een originele naam.