Brandweer Baflo kan waterneutraal werken.

De brandweer in Baflo kan binnenkort waterneutraal uitrukken. Dat is het beste van de ideeën die tweedejaars Facility Management de afgelopen tijd uitwerkten.

De Veiligheidsregio Groningen is hartstikke blij met Julia, Debora, Denise en Annika. De vier tweedejaars Facility Management werkten een plan uit waarmee de brandweerkazerne in Baflo geld en milieu kan sparen.
‘Water! Het flitste me zomaar door het hoofd’, zegt Debora over de inval die ze kreeg nadat vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio de opdracht aan de studenten hadden voorgelegd.

‘We moesten het even geheim houden, want de concurrentie zocht ook ideeën’

‘We kregen een ontwerp van de nieuwe kazerne te zien. Schuine daken! Als we het regenwater nu eens opvangen en gaan gebruiken. Kunnen we die kazerne dan waterneutraal maken?’
Een waterneutrale brandweer, dat is een geweldig idee, vond klasgenote Julia meteen.
‘We moesten het wel even geheim houden, want de concurrentie zocht ook naar ideeën.’ De opdracht voor het studie-onderdeel Mens & Gebouw was namelijk in wedstrijdvorm gegoten. Annika en Denise sloten zich aan en met hun vieren stortten ze zich op de opdracht.
‘Het was aardig wat cijferwerk’, zegt Denise, ‘maar we hadden al snel door dat we genoeg regenwater zouden kunnen opvangen.’
Het viertal zocht ook uit hoe het hemelwater gezuiverd kan worden.

Het kán, de hele kazerne op hemelwater, en dan blijft er nog genoeg over voor de bluswagen

‘Voor de opslag kozen we een ondergronds reservoir van beton’, zegt Annika.‘ Baflo ligt in het bevingsgebied, dus het reservoir moest tegen een stootje kunnen.’
Op 16 januari presenteerden ze het plan aan de opdrachtgever, de docenten en de andere studenten.
Het kán, een waterneutrale brandweer. De hele kazerne, van theewater tot toilet, kan draaien op hemelwater. En dan blijft er nog genoeg over voor op de bluswagen, die drieduizend liter meeneemt bij het uitrukken.
De teller van de water- en milieuwinst begint meteen na de aanleg te lopen. De financiële winst volgt na een jaar of zes, want dan zijn de spuitgasten uit de kosten.
Debora: ‘Het idee is ook geschikt voor andere kazernes en gebouwen. Je kunt zo’n reservoir namelijk ook aanleggen bij bestaande bouw.’

Foto: tweedejaars Facility Management Julia, Debora, Denise en Annika winnen ideeënwedstrijd