Buitenlandse studenten hebben er zin in #2

Vorige week vrijdag bezochten 230 buitenlandse studenten de Welcome Day van de Hanze. Wat komen ze hier eigenlijk doen? Koeien kijken, zegt Bayram. Voor Debbie heeft een dak boven haar hoofd prioriteit.

Bayram Sevim (23), Turkije
‘Twee dagen geleden kwam ik aan op Schiphol. Mijn allereerste keer in Nederland. Ik reisde met de bus naar Groningen, veel goedkoper dan de trein. Ik hield van het landschap dat ik vanuit de bus zag: windturbines, weidelandschappen met koeien en schapen.

‘Eén van de redenen waarom ik ervoor koos om in dit deel van Nederland te studeren, is dat ik erg geïnteresseerd ben in landbouw. Ik kom uit een agrarische familie. Misschien dat ik in de buurt van Groningen vrijwilligerswerk op boerderijen kan doen. Dat ik zelf kan ervaren hoe het gerenommeerde Nederlandse productiesysteem werkt en wat het kost.

Ik ben jong, ik heb nog geen gezin, op deze leeftijd kan ik risico’s nemen

Eén van mijn plannen is het starten van een boerderij in Afrika. Maar of ik dat doe… ik weet niet, ik ben ook van plan om bedrijven op te richten, een fabriek in plastic zakken bijvoorbeeld. Hoe dan ook, ik ben jong, ik heb nog geen gezin. Op deze leeftijd kan ik risico’s nemen, dus dit is het moment om dat te doen.
‘Wat mij opviel is dat Groningen veel stiller is dan Amsterdam, dat vind ik echt tof. Ik woon voorlopig in het Simplon Hotel. Ja, ik ben nog op zoek naar een kamer.

‘In Turkije studeer ik International Business & Management aan Yeditepe, een particuliere universiteit in Istanbul, ik zit in het vierde jaar. Bij Hanze volg ik het uitwisselingsprogramma accountbeheer en marketingplanning tot 1 juli. Ik ben er klaar voor.’

internationals, welcome day Groningen, Hanze

Debbie Adeyemo (20), Nigeria
‘Bedankt voor je compliment over mijn Engels. Engels is de tweede taal in Nigeria. We spreken het op school en we gebruiken het voor officiële doeleinden. Met vrienden en familie spreek ik meestal Yoruba.
‘Ibadan, mijn geboortestad, is met drie miljoen inwoners de derde stad van Nigeria. Na mijn eindexamen ging ik naar Cyprus voor de bacheloropleiding Bedrijfskunde aan het American College.

‘Vorig jaar ging ik op zoek naar landen en universiteiten waar ik een uitwisselingsprogramma kon volgen. De Hanze leek me een goede plek om veel mensen te ontmoeten. Ik ontdekte ook dat studenten hier veel in teams samenwerken. Dat vind ik leuk.

Het is kil in vergelijking met Cyprus en alles is een stuk groter

‘Ik ben nog geen dag geleden aangekomen. Het is kil in vergelijking met Cyprus en alles is een stuk groter. Daar moet ik nog aan wennen. Ik zag treinen en enorme hoeveelheden fietsen. Maar van de stad heb ik tot nu toe nog niet zo heel veel gezien. Dat ga ik waarschijnlijk dit weekend doen met wat mensen die ik hier net heb ontmoet.

‘Ik ben nog steeds op zoek naar een kamer. Nu zit ik nog tijdelijk, maar de student die die kamer huurt komt morgen uit China. Ik heb vanmiddag een afspraak met een medewerker van het International Student Office. Misschien kan die me verder helpen.
‘Mijn vader heeft een beveiligingsbedrijf in Londen. Daar wil ik mijn master gaan doen nadat ik mijn bachelor in Cyprus heb afgerond. Ik wil ook wat geld verdienen in Engeland. Dat heb ik nodig om mijn grote droom te kunnen vervullen: ergens in Nigeria een bedrijf opzetten.’