Ga naar de inhoud

Bussemaker ziet EU-stufi-garantie zitten

europa1Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het geen slecht idee om de Europese Unie (EU) garant te laten staan voor studieleningen. De minister denkt dat Nederland door die garantstelling meer buitenlandse studenten zal aanttrekken en dat levert de schatkist geld op, zo bleek eerder uit onderzoek van het Centraal Planbureau.
Het idee waar Bussemaker geporteerd van is, de Erasmus Master Garantiefaciliteit, komt uit de koker van de Europese Commissie, die meent dat de garantie het risico dat banken lopen bij het verstrekken van studieleningen verlaagt. Dat zou er weer toe leiden dat studieleningen goedkoper worden.
Nederlandse studenten hebben weinig aan een de garantie: zij kunnen al goedkoop lenen (bij DUO) en behouden hun studiefinanciering als ze in het buitenland studeren.
De Europese Studentenvakbond (European Students Union) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vinden dat Europa beter meer geld kan steken in Erasmusbeurzen.
De Tweede Kamer is kritisch. De PVV en de SP willen er sowieso niet aan, en regeringspartij VVD staat ook niet te trappelen.