Ga naar de inhoud

Buurman Bert en het fietsendilemma

Ons huis heeft last van een plaag. Niet van keukenmieren, koelkastschimmels of containerlarven. Nee, van de buurman. Buurman Bert lijdt aan een ernstige vorm van aanstelleritis. Het krassende geluid van je tafelstoel bestempelt hij als geluidsoverlast. Onze tuin is een onverdraaglijk oerwoud en dan heb je nog de schande van het fietsendilemma
‘Het fietsendilemma?’, vroeg ik toen m’n toen kersverse huisgenoten me er voor het eerst over vertelden, ‘wat is er mis met fietsen?’
Buurman Bert ergert zich aan onze fietsen die niet netjes in de schuur staan, maar lomp in de voortuin.

Met ons ga je niet bridgen op zondagmiddag, maar echt heel erg zijn we nou ook weer niet

‘Volgens hem geeft het de buurt een schofterig aanzicht’, legde mijn huisgenote Helen uit, ‘dat, en sowieso het naast studenten wonen, zorgt voor een waardevermindering van zijn huis.’ Ik geef toe: zoals wij parkeren oogt vrij onbeschoft (onbeskoft). Maar een waardevermindering van het onroerend goed?
We zijn niet de buren waarmee je op zondagmiddag gaat bridgen. Maar om nou te zeggen dat het bij ons permanent disco is… Nee, we zijn eerder een stel brave schoolmeisjes. Als buurman zijn irritaties uit zou spreken, zouden we daar vast iets mee doen.
Helaas denkt Buurman Bert daar anders over.

Eén dag en één politiemelding later, zetten we onze fietsen uit protest weer in de voortuin

Een donderdag, één uur ’s nachts, buiten klinkt een hels geschreeuw. Als ik uit het raam kijk, zie ik ze in de boksring om elkaar heen draaien, Helen de Huisgenoot en Buurman Bert.
‘Bert heeft onze fietsen gepakt!’, schreeuwt Helen.
Ze was op een verdacht geritsel afgegaan en had gezien hoe Buurman Bert onze fietsen pakte en ze in onze achtertuin zette.
Eén dag en één politiemelding later, zetten we onze fietsen uit protest weer in de voortuin (onder ons brave-schoolmeisjesimago schuilt een stel gemene treiteraars). Het was een kwestie van tijd. En ja hoor, een week later was het raak.

Het hele huis is alert, waar gaat dit heen, moet de Rijdende Rechter langskomen?

Een zaterdagnacht om drie uur. Buurman Bert drong de voortuin binnen en ging er weer met de fietsen vandoor. Helen de Huisgenoot brieste als een steigerend paard. De dreigementen van Buurman Bert waren zo angstaanjagend dat ik me begon af te vragen of het fietsendilemma wel zijn grootste probleem was.
Na het bezoek van de wijkagent stonden de fietsen te flonkeren in de voortuin. Het hele huis is alert, wanneer slaat Buurman Bert weer toe? Waar gaat dit heen? Moet de Rijdende Rechter langskomen? Alhoewel dit probleem natuurlijk niet zo ernstig is als een tuinafscheiding (kucht sarcastisch). Misschien wil Hart van Nederland ons verhaal wel vertellen. Wie weet zorgt een sprankelende televisiecarrière voor een strookje licht in Buurman Berts zwarte hart.