Cas vlogt vanaf nu over zijn grote studieschuld in #welmijnschuld

Cas is afgestudeerd aan de Hanze en wordt nu geconfronteerd met zijn grote studieschuld. Hij moet beginnen met afbetalen, maar hoe kan hij dat het beste aanpakken?

In deze serie ga ik onderzoeken hoe je het beste met een grote studieschuld kunt omgaan. Wat maakt mij de expert? Helemaal niets op dit moment.

Maar mijn drive is gigantisch, want dat is mijn studieschuld ook. De enige stap die ik heb genomen, is het bekijken van mijn schuld en het bekijken van het bedrag dat ik per maand moet aflossen. Dat is meer een psychologisch spelletje dan praktisch. Want het zijn vaak de onbekende factoren die door ons hoofd blijven spoken. Die ons stress geven of angst. Maar vrijwillig gaan waar ‘het monster’ zit, is de enige manier om het monster te verslaan.

Is er een one-size-fits-all oplossing?

Maar wat is dan praktisch en haalbaar? Wat is wijsheid? (en zo nog tien vragen): Zo snel mogelijk aflossen? Of zo slim mogelijk uitsmeren? Zuinig leven? Meer verdienen? Wakker liggen en piekeren? Of een gefocust leven vol piekprestaties? Is er een one-size-fits-all oplossing?

Het zijn natuurlijk de verschillende factoren die bepalen wat wijsheid is. De hoogte van je schuld; je inkomen; hebben je schulden effect op je psyche en emoties; je wensen voor de toekomst zoals een koophuis, wereldreis of bruiloft.

Maak kennis met mij

Al deze zaken zullen één voor één langskomen in deze serie. Ik maak een keuze voor mezelf, maar belicht de verschillende factoren zo objectief mogelijk, zodat jij ook wat aan mijn zoektocht hebt.

In aflevering 1 kun je kennismaken met mij. Ik vertel je wat de hoogte van mijn schuld is. Ik benoem de grote lijnen van mijn dagelijks leven, zodat je weet wat mijn situatie is. Ik doe een vooruitblik naar aflevering 2, waar het echte werk gaat beginnen.