Ga naar de inhoud

Check je fietsverlichting

ikwiljezien2De klok is afgelopen zaterdag weer een uur achteruit gegaan en dat is hét moment voor de politie om controles te houden op het gebruik van fietsverlichting.  De boete die je krijgt als je zonder licht fietst is 50 euro. Je kunt er vergif op innemen dat de politie de komende weken ook op en rond het Zernike controleert. Politievoorlichter Kalina Pruntel wil niet verklappen waar en wanneer de controles plaatsvinden maar waarschuwt voor ‘dynamische controles op fietsknelpunten’. Ze wijst erop dat er absoluut geen excuus meer is voor fietsen zonder licht nu die goedkope losse setjes die je zo aan je fiets hangt ook toegestaan zijn.
Dat de controles niet bedoeld zijn om jongeren te pesten, blijkt wel uit de cijfers. In de periode 2003 tot en met 2012 hebben er in de gemeente Groningen 4486 ongevallen plaatsgevonden met (brom)fietsers. 1040 ongevallen, dat is 23 procent, vonden plaats in het donker. Hierbij is mogelijk een relatie te leggen met zichtbaarheid van de fietsers.
Gaat er nog geen lampje branden? De landelijke campagne Ik wil je zien moet jongeren er ook aan herinneren. De spectaculaire promotievideo van Ik wil je zien toont de allereerste crashmob ooit. Samen met onder andere So you think you can dance-winnaar en choreograaf Juvat worden niets vermoedende duister-fietsers verrast door rappende agenten. Ook kun je op de website een test vinden over fietsverlichting. TestKees, de Stig van de Fietsersbond, test ieder jaar verschillende fietslampen op zoek naar de beste keuze.