Ga naar de inhoud

Circus Fellini: fragmentarische dromen

fellininntHet Noord Nederlands Toneel brengt de magische wereld van de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini op de Groningse planken. De Stadsschouwburg krijgt de sfeer van een circustent, waarin regisseur Ola Mafaalani de dromen en fantasieën van Il Maestro nieuw leven inblaast. De beroemde cineast wordt gespeeld door Ko van den Bosch, die ook de tekst voor de voorstelling schreef. In de voorstelling zie je Fellini opgroeien en ouder worden: van jonge fantast tot een door de wol geverfde regisseur op leeftijd. De rol van de jonge Federico wordt ontroerend gespeeld door de negenjarige Groningse Aart Wind. En zoals het een waar circus betaamt, is er musica, van Fellini’s huiscomponist Nino Rota, gespeeld en gecomponeerd door trompettist Eef van Breen.

Fellini’s films zijn doorgaans psychologische en/of sociale drama’s waarin een bizar persoon, aan de hand van herinneringen, dromen, fantasieën en obsessies op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Fellini-films missen meestal een duidelijk verhaal en zijn meer een aaneenschakelingen van situaties en gebeurtenissen waarin de personages surrealistische dingen meemaken. Net als de films van Fellini is het toneelstuk extravagant vormgegeven met clowneske kostuums en veel grime. Het NNT maakt van Fellini een circus waarin de hoofdpersonen als clowns de voorstelling dragen.

Als ik aan Fellini denk, denk ik aan lekkere wijven en moeilijke gesprekken, zei een vriend na afloop. De cruciale rol die vrouwen in het werk van de filmmaker speelden, kwam niet tot leven. Evenmin als de broeierige Italiaanse jarenvijftig-sfeer die de films zo kleuren. Het stuk is te fragmentarisch om er een verhaal in te ontdekken. En na anderhalf uur huppelende clowns is voor mij de rek uit mijn spanningsboog. Maar de muziek, die van een bedwelmende schoonheid is, houdt me aan het rode pluche gekluisterd. Ook de slotscène waarin aerial performer Simone Heitinga aan een zijden banier haar duizelingwekkende dans uitvoert, doet het stuk aan de middelmaat ontstijgen.

Voorstellingen: dinsdag 8 t/m zaterdag 12 oktober. Daarna gaat het NNT het land in met Fellini. Tussen 17 t/m 21 december staat Il Maestro weer in de Groningse Schouwburg.

Foto: Reyer Boxem