Conservatorium krijgt nieuw gezicht

6359_AFB_impressie-ext_PCC_01
Verscholen achter het Tromphuis, tussen de Trompsingel en de Meeuwerderweg in de Oosterpoort, ligt het Prins Claus Conservatorium. Het conservatorium ademt muziek. In de studie- en lesruimten, in de concertzaal, in de kantine en zelfs op de gangen, overal zijn gedreven studenten en gepassioneerde docenten van over de hele wereld met hun vak bezig. Van al dat moois straalt echter maar weinig af naar de buitenwereld. Wie niet weet dat het conservatorium aan de Veemarktstraat is gevestigd, fietst er zo aan voorbij. Tijd voor een grondige facelift om het PCC het gezicht te geven dat het verdient. 33 architecten tekenden in voor de voorselectie. Vijf daarvan mochten een presentatie verzorgen. Het ontwerp van BDG Architecten uit Zwolle is het uiteindelijk geworden.
Projectleider Vastgoed Ton Snelleman: ‘Twee jaar geleden zijn we gaan onderzoeken of er überhaupt nog iets aan het pand gedaan kon worden. Upgraden of verhuizen, was de vraag. De plek van het PCC, naast het Tromphuis en de Oosterpoort, is prima. Maar het gebouw wordt te klein en heeft niet de allure die je mag verwachten van een school waar op dit niveau muziek wordt gedoceerd. De entree ligt verscholen, is identiteitsloos en grenst aan een lelijke parkeerruimte. Ook de achterkant is vormeloos, gesloten en niet fraai.’
De Hanzehogeschool kocht twee woningen (één aan de Veemarktstraat en één aan de Meeuwerderweg) die deel zullen uitmaken van het ontwerp. Het huis aan de Meeuwerderweg wordt omgetoverd in een jazzcafé. Het huis aan de Veemarktstraat gaat deel uitmaken van de entree. Wat de verbouw gaat kosten wil Snelleman niet kwijt. ‘Ik kan wel zeggen dat het bedrag hoog genoeg was voor een Europese aanbesteding. De Zwolse architecten hebben op een elegante manier ingespeeld op ons programma van eisen: het bestaande pand zoveel mogelijk intact houden en investeren in een uitstraling die de koppeling tussen muziek en samenleving weergeeft. Omdat hier studenten van over de hele wereld muziek studeren willen we het thuisgevoel versterken door het ontwerp. Er worden allerlei soorten muziek gemaakt en daar moet de akoestiek op aangepast kunnen worden.
6359_AFB_impressie-ext_PCC_02
Een jazzkwartet en een operazangeres moeten er beide fraai klinken. Daarvoor laat ik nu specialisten op het gebied van akoestiek invliegen. Ook moet het gebouw uitnodigen om dingen samen te doen. Niets zo inspirerend dan samen muziek maken. Hokjes en celletjes nodigen daartoe niet uit.’ Directeur Harrie van den Elsen vindt het belangrijk dat het conservatorium midden in de samenleving staat en is blij dat de Hanzehogeschool wil investeren in de verbouwing van het PCC.
Ton Snelleman is in overleg met de gemeente om verrassingen uit die hoek te voorkomen. ‘De gemeente is geïnteresseerd in het muziekplein voor het Conservatorium en ook de Oosterpoort heeft belang bij een muziekkwartier. Het Noord Nederlands Orkest, dat deels in het Tromphuis huist, lift mee op de bagagedrager. We streven ernaar om in de zomer van 2015 klaar te zijn met de verbouwing.’
6359_AFB_impressie-int_PCC_01