Ga naar de inhoud
alpe d'huez

Cruyff-studenten doen hun eigen Alpe d’Huez

De Alpe d’Huez opfietsen voor het goede doel. Dinsdag staan de eerstejaars van de Johan Cruyff Academy op de pedalen voor Spieren voor Spieren.

Tennisser Yoav Versloot, eerstejaars aan de Johan Cruyff Academy in Groningen, verzorgt de PR en marketing van het project Top of the Alpe. Yoav en z’n twaalf klasgenoten moesten een project opzetten om geld in te zamelen voor het goede doel. De brainstorm van de klasgenoten kwam uit op Spieren voor Spieren. ‘Die stichting zet zich al sinds 1998 in voor de bestrijding van spierziekten bij kinderen.’ Specialisten, wetenschappers en onderzoekers doen er alles aan om behandeling en diagnoses sneller beschikbaar te maken. ‘Aan hun strijd willen we onze bijdrage leveren. Als topsporters vinden we het natuurlijk erg dat er kinderen zijn die door het leven moeten gaan met een spierziekte.’

Letterlijk hoogtepunt van de inspanningen is de top van de roemruchte Alpe d’Huez

Yoav is een van de vele jonge sporters die hun academische ambities combineren met een professionele sportcarrière. De Johan Cruyff Academy in Groningen, onderdeel van de Hanze, biedt topsporters de flexibiliteit om hun studie grotendeels zelfstandig én op afstand te voltooien. Hierdoor kunnen ze én een topsportcarrière nastreven én een studie volgen. Ook als ze in het buitenland zitten voor trainingen en toernooien. (Tijdens dit gesprek is Yoav voor een toernooi in Cádiz, Spanje, waar hij in de kwartfinale zal worden uitgeschakeld door de latere finalist Sergio Dávila).

Het letterlijke hoogtepunt van de inspanningen is de top van de roemruchte Alpe d’Huez in Frankrijk die de deelnemers op 11 juni zullen beklimmen.
Het project begon twee maanden geleden met het plannen van verschillende activiteiten en het opzetten van een webpagina op de officiële site van de Johan Cruyff Academy. Hierop kunnen bezoekers alle details over de actie en de doelen vinden. Op 23 april organiseerden ze een congres met sprekers zoals Nick van den Hamer, hoofdcoach eSports van AFC Ajax, en Melissa Wijfje, langebaanschaatsster van Team Zaanlander.

De berg op met acht studenten en misschien nog een paar docenten

De rit op de Alpe d’Huez is de laatste actie in de rij. ‘Ik regel met twee anderen de communicatie, dat zijn dingen als social media en allerlei PR-activiteiten, dit gesprek valt daar bijvoorbeeld ook onder.’ Anderen regelen de sponsoring of hebben het contact met de bedrijven. Projectleider Björn Koster, die op 11 juni ook zelf op de fiets springt, is verantwoordelijk voor het materiaal en de verkoop van sokken en bidons.

De groep die daadwerkelijk gaat fietsen bestaat uit zes tot acht studenten, misschien nog aangevuld met enkele docenten. ‘We hebben een paar fietsers in de klas, die zijn er volgens mij allemaal bij.’ Helemaal precies weet Yoav het niet, want zo gaat dat op de Johan Cruyff Academy: vanwege hun sportcarrière treffen de studenten elkaar lang niet altijd in de klas. De teamleden die bij het Alpe-project betrokken zijn, houden elkaar van hun wel en wee op de hoogte via een whatsapp-groep.

De teller staat al op 6.000 euro, nog 4.000 te gaan

Het team vertrekt op 9 juni naar Frankrijk. ‘Ze verblijven op een camping tot de 12e. Daarna gaan ze weer terug’. Yoav zelf zal er niet bij zijn. Het past niet in zijn drukke schema, dat zich momenteel afspeelt op tennistoernooien in Spanje en Portugal.

De studenten willen 10.000 euro inzamelen voor Spieren voor Spieren. Op dit moment staat de teller op 6.000. Dankzij het  sponsorteam, dat zich richt op bedrijven die grotere donaties kunnen doen.

Of er supporters ter plekke zullen zijn, betwijfelt Yoav, maar dat is niet van belangrijkst. ‘Het leukste van dit project is dat je gewoon samen iets goeds doet. Iets wat een goede impact zal hebben op de wereld om ons heen.’ Voor de studenten is het duidelijk dat elke trap op de pedalen een stap dichter bij een wereld zonder spierziekten voor kinderen betekent.

Foto: privé-archief Yoav Versloot