Ga naar de inhoud

De Deimten mag naar het stadhuis


Merle Doornbos
, Willeke van Elferen, Roel Matser, Dolf Nijborg, Tim Rouw en Giuliano Sopamena wonnen de wedstrijd Uitdaging voor Wonen 2013 van de opleiding Vastgoed & Makelaardij. De zes eerstejaars bedachten De Deimten, een serie houten studentenwoningen op een steenworp afstand het ZernikeComplex.
Een deimt (een verbastering van het woord dagmaat) s de oppervlakte grasland die één man op één dag kan maaien. Meerdere plaatsen hebben gebieden die met deze oude naam worden aangeduid. In Groningen ligt De Deimten (in deze stad is het een straatnaam) op het ZernikeComplex, haaks op De Pondematen, De Koegangen en De Mudden. Ook al straten die weinig andere mensen dan degenen die er werken zullen kennen. Maar dat zou wel eens kunnen veranderen na het bezoek van ‘adviesorganisatie’ De Deimten aan het stadhuis van Groningen. De Groningse wethouder van Ruimtelijke Ordening Roeland van der Schaaf wil het ontwerp van de zes studenten daar met eigen ogen aanschouwen.
De organisator van de Uitdaging voor Wonen, docent Hieke van der Kloet, is in haar sas: ‘Het is beslist een zeer goed uitgewerkt idee: zelfstandige wooneenheden die zo zijn geplaatst dat ze uitnodigen tot contact met de andere bewoners. Bovendien passen de woningen door hun bio-omwalling perfect in het weidelandschap. Het thema duurzaamheid kwam bij De Deimtengroep tot in detail aan de orde, zelfs in de keuze van het vloertapijt.’