De ergonauten van Zwaarst roeien in 24 uur recordbedrag voor Oekraïne bij elkaar.

Zwaarst roeide vrijdag bijna 6000 euro binnen voor de stichting Oekraïners in Nederland. Het competitiedispuut van Aegir hield 24 uur lang twee ergometers draaiende.

The Eye of the Tiger galmt door de trainingsruimte van roeivereniging AEGIR. De laatste minuut van de ergomarathon gaat in. Aangemoedigd door hun dispuut Zwaarst trekken twee roeiers aan hun riemen.
‘Acht… zéven… zes… vijf… vier… drie… twee… één… Jaaah!’ Gebrul, gejuich en geschreeuw. Het zit erop, de AEGIR-estafette van 24 uur op de ergometer. De biertjes staan al uitgestald op de bar, rode fakkels verlichten de stoep voor het botenhuis.

De toppers van de Zwaarst-ergonauten deden zeven shifts

De jongens van het competitiedispuut Zwaarst begonnen vrijdagavond om negen uur aan hun ergomarathon. Het concept is simpel: twee roei-apparaten 24 uur in beweging houden. De klok rond, 24 uur, dat betekent dus doorgaan in de kleine uurtjes. ‘We hebben de matjes vanmiddag weggehaald. Sommige jongens zijn hier gewoon gebleven en dan moet je af toe even slapen’, zegt Jonathan Hento die in totaal anderhalf uur op de ergometer heeft doorgebracht. Anderhalf uur is veel, maar Jonathan is zeker niet de ergonaut met de grootste bijdrage. De toppers deden zeven shifts. Jonathan: ‘Als je zo’n uurtje achter de rug hebt, ben je he-le-maal gesloopt. Maar wat helpt is dat je weet waarvoor je het uiteindelijk allemaal doet.’
Voor Oekraïne.

Dat ze iets voor Oekraïne wilden doen was wel duidelijk, maar welk doel precies…

Zwaarst houdt de ergomarathon nu al vijf jaar en ieder jaar gaat de opbrengst naar een goed doel. De Voedselbank was al eens één van de gelukkige organisaties en vorig jaar ging het geld naar het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur. Dat ze iets met Oekraïne moesten was dit jaar wel duidelijk, maar welk doel precies was lastig. Giro 555? Stichting Vluchteling?
Voor het antwoord namen de roeiers contact op met een Oekraïens dispuutlid van een oudere jaarlaag. ‘Hij stond bij de grens in Polen om zijn familie op te halen’, zegt Jonathan. ‘Toen kwam het heel dichtbij.’
Met een boost in motivatie volgde het dispuut het advies van de Oekraïense roeikameraad op. Het geld zou linea recta naar de stichting Oekraïners in Nederland gaan.

Hersenschudding of geen hersenschudding, de ergometer moet blijven draaien

Het is zaterdagavond, half negen. Laatste shift. Met nog een half uur te gaan, stapt Gijs op de ergometer. ‘Vanmiddag was ik nog in het ziekenhuis’, zegt hij monter.
Om het ergometeren leuk te houden, hadden de jongens onderling een klein wedstrijdje gehouden: wie kan het hardst? Middenin zijn poging knapte het elastiek, waardoor Gijs met zijn hoofd tegen de muur achter hem klapte. Maar weer of geen weer, hersenschudding of geen hersenschudding, de ergometer moest blijven draaien.

Speciaal voor deze avond heeft AEGIR de bierprijs verhoogd

Aan de roei-estafette ging heel wat werk vooraf. Zo liet het dispuut shirts bedrukken en regelden de zware jongens een livestream. En ook niet geheel onbelangrijk: ze hadden een website in de lucht waardoor mensen geld kunnen doneren. Via zwaarst.com kon iedereen zelf een bedrag kiezen. Voor de Voedselbank haalden ze destijds 3000 euro op en vorig jaar werd het Jeugdfonds 5500 euro rijker. Stiekem hoopt Jonathan dit jaar in de richting van de 7000 euro te gaan. ‘We willen in ieder geval meer dan vorig jaar.’
Hij kijkt om zich heen. ‘Het is nu nog rustig, maar we hopen dat het straks voller wordt.’ Speciaal voor deze avond heeft AEGIR de bierprijs verhoogd. Dat getal op de cheque voor de Oekraïners moet zo hoog mogelijk worden. ‘Hoe meer mensen bier kopen, hoe beter.’

Plusminus 5800 euro, dat staat wel vast, het wordt zeker meer dan vorig jaar

De hoop van Jonathan wordt werkelijkheid. Het bier vloeit die zaterdagavond rijkelijk. De mannen die net van de ergo stappen, springen snel onder de douche om vervolgens te gaan genieten van zo’n goudgele rakker. Het aantal bekers op de grond stijgt met de minuut.

Het definitieve bedrag laat nog even op zich wachten, maar op maandag weet Jonathan al dat het doel bereikt is. ‘Plusminus 5800 euro, dat staat wel vast. Het wordt zeker meer dan vorig jaar.’ En een mooi bedrag voor de stichting Oekraïners in Nederland.

Foto: Josh Calabrese