De Geschiedenis van: brouwerij en proeflokaal Baxbier

Bente en Wies duiken in de geschiedenis van jullie favoriete plekken in Groningen. In deze aflevering gaan ze langs bij brouwerij en proeflokaal Baxbier. Kon minder!

In 2014 begonnen twee vrienden, zoals zo velen voor hen, thuis bier te brouwen. Ze bleken er talent voor te hebben, want twee jaar later openden ze al een echte brouwerij aan de Friesestraatweg, waar ze nog steeds te vinden zijn.  In vijf jaar tijd is Baxbier uitgegroeid tot een begrip.

Toch zijn er vast nog studenten die Baxbier niet kennen, en dat is een gemis, want niet alleen is het een geweldige brouwerij, maar het proeflokaal, met haar terras aan het Reitdiep, is ook zeker een bezoek waard. ‘Studenten weten ons steeds beter te vinden’, aldus communicatieman Kasper Hiddema. ‘Vooral sinds er hier in de buurt steeds meer grote studentenflats worden gebouwd.’

Studenten weten ons steeds beter te vinden

Het meest bekende Baxbiertje is uiteraard de Kon Minder, de twee woorden die een Groninger standaard gebruikt wanneer hij of zij dolenthousiast is. Daarnaast experimenteren ze met de meeste bijzondere biertjes, waarvan sommigen (met mango) heel goed slagen, en anderen (drop) niet te zuipen blijken.

Dus ja, wil je eens wat anders proberen dan de standaard kroeg in het centrum, fiets dan eens naar brouwerij en proeflokaal Baxbier, eet een hapje, speel een potje pool en probeer een paar van hun speciaalbiertjes!

Je komt er graag, hebt er de leukste tijd, en voor je gevoel is de plek er altijd al geweest. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter de bekendste studentenplekken van Groningen? Hoe zijn ze ontstaan? Wat is het gekste dat er ooit is gebeurd? En wat maakt deze plekken zo legendarisch? Bente en Wies zoeken het voor je uit!