De gezonde keuze

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen wanneer ik mezelf alweer zie zitten in mijn favoriete koffiezaakje. De barista’s groeten me hartelijk, ik ga op m’n vaste plekje zitten en zij zijn al druk bezig met mijn drankje. Het is bijna als thuiskomen, maar toch voelt het vandaag anders. Dat zit waarschijnlijk allemaal in m’n hoofd, want een nieuw jaar is niets anders dan het verder tikken van de klok. Toch lijkt het alsof ik me ineens in een nieuw tijdperk bevind.
Meerdere mensen zijn al tegen me begonnen over hun nieuwe ik en over de hele maand geen suiker eten, facebook blijft me maar volspammen met goedkope fitnessabbonementen en bijna begon ik me er schuldig over te voelen dat ik niet net zo hard meedoe.

Suikerige ijskoffie, mmm… mag een diëtist eigenlijk wel het slechte voorbeeld geven?

De barista brengt me z’n ongeëvenaarde koffie. Intens geniet ik van het eerste slokje. Het eerste slokje van mijn suikerige ijskoffie is altijd het beste. Ik had nog overwogen om een gewone zwarte koffie te bestellen. Dat is toch de gezondere optie en er is ook niks mis mee. Echt gelukkig zou ik er alleen niet van zijn geworden. Een extra slokje ijskoffie laat me weten dat ik de goede keus heb gemaakt. Een diëtist in spe die aangeeft liever voor de iets ongezondere keuze te gaan. Het slechte voorbeeld geeft. Eigenlijk kan dat natuurlijk niet. Of toch wel?
Wanneer ik iemand hoor vertellen over z’n wonderlijke dieet, hou ik me meestal stil (ik probeer het in ieder geval). Vaak zijn zulke mensen superenthousiast en waarom zou ik iemand die beter probeert te eten de grond in boren?

Onmogelijke doelen, hele voedselgroepen mijden, zes keer per week naar de sportschool

Aan de andere kant zie ik hoe mensen het zichzelf ontzettend lastig maken. Ze stellen zich onmogelijke doelen, schrappen hele voedselgroepen uit hun voeding, dwingen zichzelf om zes keer per week naar de sportschool te gaan. Niet omdat ze het leuk vinden, wat ik wel een hele goede reden vind, maar omdat het moet. Ik weet niet of ik dat nog goede voornemens kan noemen. Natuurlijk vind ik het super als mensen op een gezondere manier met hun voeding aan de slag willen gaan, maar moet het altijd zo naar zijn? Ik hoop van niet. Wat ik eigenlijk wil zeggen: goed bezig, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Gelukkig nieuwjaar!