Ga naar de inhoud

De Grote Groninger Eierballentest 2020: laat je ballen zien!

Jawel, jawel. Na drie jaar afwezigheid de langverwachte wederopstanding van de Grote Groninger Eierballentest! Gewoon, omdat het alweer drie jaar geleden is dat studenten onze test konden raadplegen. Een heus kieskompas in stuurloze frituurtijden.

Maar welke snackbars testen we? Grunn staat immers vol prima toko’s. Vreetschuren waarvan het gros de Groninger oersnack aanbiedt, soms zelfs in allerlei exotische varianten en versies. Nou, daar zijn we rap over uit. Teo, gepensioneerd eierballentester en grondlegger van de test, velde in 2017 zijn laatste officiële oordeel. Zijn persoonlijke favo? De Paardeschuur. Die moet dus sowieso getest worden, al is het maar uit respect voor de oude ballenbaas.

Last but nog least: Big Snack Hoek op de Grote Markt. Omdat iedere lamme lul na het uitgaan daar z’n ballen scoort.

De toenmalige winnaar volgens de vijfkoppige jury Cafetaria Koning doet natuurlijk ook weer mee. Net als Friet van Piet, gezien de Martinitorenhoge status van de bazige frietbakkers in de Oosterpoortbuurt.
Kwalitaria Jolie, de publiekswinnaar uit 2017, ontbreekt helaas. De keet is inmiddels gesloten. In plaats daarvan hebben we ballen gehaald bij Kwalitaria Délifrance Sammy, een snackparadijs op dezelfde spot: hoek Korreweg – De Beren. En last but nog least: Big Snack Hoek op de Grote Markt. Omdat iedere lamme lul na het uitgaan daar z’n ballen scoort.

Alle ballen verzameluhhhh!
Selectie bekend, snel aan de snack. Maar niet voordat al het lekkers is opgehaald.
‘Moi, Paardeschuur met Freek. Drie eierballen graag. Ik kom ze over een kwartiertje ophalen.’ En door: ‘Ja hallo Koning, kan ik over een minuut of twintig drie eierballen ophalen? Yes? Mooi.’ Wat volgt is een pienter uitgestippelde tocht door Stad, zodat al het Groningse goud in warme status de knuistjes van de vierkoppige jury bereikt. Dat lukt, al is het wel met een Niagarawaterval aan zweet richting de bilnaad. Ik heb immers net de hele stad door gebuffeld met een paar zakken vers gefrituurd smikkelwaar op de rug. Ja, ja, snacks testen: zwoar leven, mien jong.

Met een kop als een oorwurm probeert hij de ragout met zijn tong van zijn gehemelte te schrapen

Op de testlocatie wachten de overige juryleden met water in het bekkie op de cojones. Tobias, Ruud, Thom en yours truly, beoordelen de ballen blind op zaken als crunchyness, geur, smaak, structuur en ei. Die cijfers vormen een gemiddelde en samen met de eindcijfers van andere juryleden wordt dan het algemene eindcijfer berekend. Niks meer, niks minder.

De Paardeschuur
Te beginnen met de ballen van De Paardeschuur, een zeer klassieke en gemoedelijke snackbar met een ruime keuze aan eierbalsoorten. Maar niet bij ons op tafel. Hier prijken alleen drie klassieke exemplaren van de Groninger snack. ‘Ronde smaak’, grapt Tobias direct. Daarna gaan de wenkbrauwtjes omhoog door oprechte verbazing: ‘Dit is net roti, joh. Vooral door het ei in combo met wat kerriekruiden.’ De rest van de jury is ook laaiend enthousiast. Op Thom na: met een kop als een oorwurm probeert hij de ragout met zijn tong van zijn gehemelte te schrapen. ‘Beetje dreug’, zegt hij. ‘En zout.’ Daarna bikt hij in stilte de rest van de eierbal in rap tempo naar binnen. Misschien toch wel te happen deze, of niet Thom? ‘Ja, op zich wel’, bromt hij nors terug.

Eindcijfer: 7.5

Koning
Cafetaria Koning heeft de afgelopen decennia een zeer degelijk imago opgebouwd bij menig student en Stadjer. Bovendien kwam Koning bij de laatste Grote Groninger Eierballentest als jurywinnaar uit de bus rollen. ‘Zo, deze heeft de kleur van een jaren 70 interieur’, brult Tobias over tafel. Ook de smaak is totaal anders. ‘Veul meer kroketachtig’, stelt Ruud. De rest van de smakkende jury knikt instemmend. Niet zoals je verwacht van een eierbal, maar zeker niet verkeerd. Ook fijn: de bal zorgt voor een licht branderig nagevoel. ‘Een beetje de chlamydia onder de eierballen’, zeg ik na de laatste hap. Grinnik, grinnik. ‘Nee hoor, hij is serieus lekker. Ik houd wel van een pittig balletje.’

Eindcijfer: 7.1

Kwalitaria Délifrance Sammy
Geen Kwalitaria Jolie dus. Die is permanent gesloten en in plaats daarvan testen we Sammy. Die zit op dezelfde plek, dus we zijn reuzebenieuwd naar z’n ballen. ‘Huh, vet klein ei, jaaaaa’, roept Ruud gelijk. En inderdaad, na het doorsnijden, prijkt er een behoorlijk klein eitje in de bal. Sterker: in alle ballen van Sammy lijkt het ei afkomstig van een tengere stadsduif in plaats van een goed gevoede plofkip. Over de rest van de categorieën wordt druk gedebatteerd: ‘Beetje klei-achtig, qua structuur’, aldus Ruud. Zijn broer Thom vult hem aan: ‘Ja, slijmerige ragout, maar de smaak is dik in orde. Misschien wel mijn favoriet’, zegt hij met een duimpie omhoog.

Eindcijfer: 5.9

Friet van Piet
Elke Groninger kent Friet van Piet wel. En ken je de zaak niet, dan moet je heul rap een bezoekje brengen aan de bazen van de Oosterpoortwijk. Vet veel keuze, zowel vlees als vega, allerlei exotische snacks, sauzen, kapsalons en ga zo maar door. Maar de hamvraag: slijten ze ook een eierbal die te happen is? ‘Oi, oi, oi, deze ruikt een partijtje appetijtelijk’, glundert Thom. ‘Prima ragoutje ook.’ Toch is niet iedereen enthousiast over de bal van Piet. ‘Ze hebben het goed verneukt met de inhoud. Dat ei lijkt wel van rubber’, zegt Tobias teleurgesteld. Ruud reageert: ‘Ha, een taaierbal.’ Ophouden met die grappen Ruud, dit is de Grote Groninger Eierballentest 2020. Dit is serious business.

Eindcijfer: 6.7

Big Snack Hoek
Big Snack Hoek aan de Grote Markt: de plek om na het stappen nog een balletje in je koker te kieperen. Behoorlijk centraal, altijd open én een snackmuur waar je 24/7 je ballenhonger kunt stillen. Alleen om die redenen verdient Hoek eigenlijk al een extra punt. Maar wat blijkt? Dat heeft Hoek helemaal niet nodig. Ondanks dat de als laatste wordt uitgeserveerd, smikkelt iedereen het ding in no time naar binnen. ‘Soepel balletje’, zegt Tobias. Hij heeft gelijk. Krokant, smeuïg, licht-pittig. Dit is Grunnegse degelijkheid pur sang. Hier moeten de mensen die de Martinitoren hebben gebouwd op hebben geleefd. Kan niet anders. Iemand anders nog iets aan te merken op de bal van Hoek? ‘Hij was te snel op’, reageert Ruud pijlsnel met z’n guitige kop. ‘Is er meer?’

Eindoordeel: 7.7

Conclusie
Gefeliciteerd B-B-B-B-Big Snack Hoek! De snackbar aan de Grote Markt is de winnaar van de Grote Groninger Eierballentest 2020. Op vrijwel alle vlakken scoorde het ding bij elk jurylid een ruime voldoende, ondanks dat ‘ie als laatste werd getest. Dan ben je een ware kampioen. De Paardeschuur doet het overigens ook erg goed en gaat er met het zilver vandoor, gevolgd door Cafetaria De Koning die brons pakt. Op plek vier staat Piet en nieuwkomer Sammy moet het doen met plek vijf. Maar let wel: over smaak valt een hoop te twisten.

Foto’s: Jasper Bolderdijk