De Grote HanzeMag Alcoholvrije Biertest.

Een alcoholvrije maand. Je hoort het steeds vaker. Het is alsof het vermaak van een avondje zuipen het steeds vaker aflegt tegen de verstandige keuze om de kater over te slaan. Maar een biertje moet kunnen, ook tijdens een onthoudingsperiode. Daarom: de grote Hanzemag alcoholvrije biertest.

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-28 (600x399)

Niet drinken betekent natuurlijk niet niet drinken. Er is altijd wel een manier om toch een beetje te genieten. Een lekker koud biertje, of in ieder geval de smaak ervan, op de vrijmi-borrel moet kunnen. Daarom hebben we een vakkundige jury van professionele casual zuipschuiten samengesteld, die eens goed gaan proeven welke alcoholvrije biertjes het bierigst smaken.

Smaakt het als bier? Ruikt het naar bier? Ziet het eruit als bier?

De criteria zijn simpel. Wij willen weten of het drankje een goede vervanger is voor the real thing. Smaakt het als bier? Ruikt het naar bier? Ziet het eruit als bier, oftewel: is het goudkleurig en heeft het een lekkere schuimkraag? Tot slot, de hamvraag, zou je het ook echt bestellen in een kroeg?
Voordat de hele test begint, doen we eerst even fatsoenlijk onderzoek. We moeten naast gangbare merken als Heineken, Grolsch, Jupiler en Bavaria ook een paar minder bekende biertjes proeven. Jurylid Ruurd, die wat eerder is aangeschoven, oppert vanachter zijn laptop dat Jever veel lof krijgt. Ook schijnen Duitse alcoholvrije Weizen (ook wel Weissbier, Weissen of Weiszen genoemd) bijna niet te onderscheiden zijn van hun alcoholische broeders.
Na een rondje Jumbo en Albert Heijn komen we tot de conclusie dat we Jever Fun, zoals de maagdelijke versie van Jever genoemd wordt, in een speciaalzaak moeten halen. Net als de alcoholvrije Weihenstephaner. Uiteindelijk komen we thuis met een tas vol met naar bier smakende limonade. De koelkast puilt uit van Heineken, Bavaria, Grolsch, Jupiler, Weihenstephaner en Franziskaner Weissbier.

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-16 (600x399)

Waar is de Amstel?
‘Waar is de Amstel?’ Bij binnenkomst wijst Freek meteen op een bias in onze voorraad. ‘Amstel moet er gewoon bij, boys. Dat is gewoon één van de grote biermerken. Weet je wat? Ik haal wel even. Moet iemand anders nog wat van de Appie?’ Davey, ook net binnen, houdt zijn jas aan en loopt met hem mee.
Ondertussen treffen we voorbereidingen. Vijf juryleden betekent vijf briefjes met criteria. Aangezien we de test blind doen, stellen we de volgorde achter een muurtje vast. Ver weg van de fijnproevers. Terecht blijkt ook snel. Sommigen hebben al favorietjes.
‘Ik vind Jever heel chill’, laat Freek weten. Davey en hij hebben naast de blikjes Amstel een berg pizza’s uit de supermarkt meegenomen. Davey schuift er één in de oven.
‘Even bodempje leggen, hoor.’

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-23 (600x399)

Biertje nummer één – Jupiler
Tijd voor het eerste biertje. Achter het muurtje bereiden we de glazen voor. Fotograaf Jasper komt plaatjes schieten. Hé, niet aan de anderen vertellen wat hier gebeurt, anders mag je niet beoordelen. Hij lacht. ‘Komt goed, hoor. Ik zeg niets.’
De juryleden halen één voor één hun glas op.
‘Zo, dat ziet er aardig echt uit’, roept Eric.
‘Net echt! Op visueel gebied dan.’
Na de eerste paar slokken valt het stil.
‘Tja, wat moet je hier nou van zeggen’, zegt Davey. ‘Het komt in de buurt, maar ik mis bitterheid.’
Ruurd is het met hem eens. ‘Wel een goede start. Minder vies dan ik had verwacht. Deze bestel ik wel in een kroeg.’
Cijfer: 7

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-32 (600x399)

Biertje nummer twee – Bavaria
De stemming slaat om wanneer de jury het tweede glas in ontvangst neemt. Na een slok lijkt het bijna of iedereen over z’n nek gaat.
‘Gatver! Dit is echt goor’, roept Eric.
‘Het is net of dit bier te lang heeft gestaan ergens op een tafel’, zegt Ruurd. Davey begint theoretiseren: ‘Volgens mij is er iets mis met het koolzuur.’
Cijfer: 4

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-17 (600x399)

Biertje nummer drie – Heineken
De glazen worden gespoeld, de smaakpapillen krijgen een reset met een stuk pizza.
‘Bah, ik krijg de smaak van de vorige niet uit mijn mond. Snel, geef even een lekker pilsje’, zegt Freek. We schenken in en delen uit. Iedereen slaat een zucht van verlichting.
‘Zo, heerlijk even een glaasje spa rood. Man, wat is dit waterig zeg’, lacht Eric.
Jasper is milder: ‘Wel prima, maar echt niet bijzonder.’
Cijfer: 6,5

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-4 (600x399)

Biertje nummer vier – Grolsch
Het enthousiasme na het eerste biertje is nergens meer te bekennen. Het lijkt alsof iedereen al heeft besloten heeft dat alcoholvrij bier gewoon niet te beuken is.
‘Ik denk dat ik serieus nog eerder cola bestel’, zegt Davey, terwijl hij biertje nummer drie aan zijn lippen zet. Hij neemt een slok en kijkt de rest aan.
‘Dit is best oké’, zegt Eric met een knikje.
‘Het is vast de Jever’, lacht Ruurd. Iedereen neemt nog een slok.
‘Nou, eigenlijk smaakt het wel lekker, maar niet naar bier.’ Jasper kijkt naar het glas. ‘Dat eerste biertje komt toch meer in de buurt.’
Cijfer: 7,5

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-30 (600x399)

Biertje nummer vijf – Jever Fun

De eerste pizza is nog maar net op en de tweede komt al uit de oven rollen. Nog te heet om te eten, dus tijd voor testmonster nummer vijf.
‘Ja! Dit is ’m’, roept Freek. ‘Dit moet wel de Jever zijn.
‘Kijk, dit smaakt pas naar bier’, zegt Eric. ‘Bijna echt. Ik zou ’m wel bestellen in de kroeg.’ Wij houden ons van de domme en spoelen de glazen om. Geen idee of dit de Jever is, boys.
Cijfer: 9

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-19 (600x399)

Biertje nummer zes – Amstel
Aangezien de Amstel als enige in blikjes zit, moeten we hard schreeuwen tijdens het openmaken. We willen natuurlijk niet dat iemand een hint krijgt van wat er komen gaat. Helaas, zelfs met deze voorzorgsmaatregelen heeft iedereen het gelijk door.
‘O man, wat is dit goor. Dit moet wel de Amstel zijn!’
Freek trekt een smerig gezicht, Davey legt zijn glas weg. Ruurd en Eric net zo.
‘Dit mag je gewoon door de plee spoelen. We gaan het echt niet opdrinken.’
Cijfer: 3

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-26 (600x399)

Biertje nummer zeven – Franziskaner Weissbier
Tijd om over te stappen op het fictief zwaardere geschut. De eerste weizen is Franziskaner Weissbier. De juryleden hebben hun bedenkingen. Weizen is toch een soortement witbier? Kan dat lekker zijn? Het vergt één slok om ze van gedachten te doen veranderen.
‘Ik zou echt het verschil niet gelijk proeven bij deze’, zegt Ruurd.
Eric is het met hem eens: ‘Lekker biertje dit, hoor. Smaakt echt!’ Freek, Davey en Jasper knikken tevreden. ‘Misschien wel de beste van de avond.’
Cijfer: 9

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-18 (600x399)

Biertje nummer acht – Weisser Stephan
Aan al het maagdelijke komt een eind. Biertje nummer acht staat klaar in de net ingeschonken glazen. De dikke schuimkraag en het residu op de bodem van het glaswerk verraden dat het weizen is.
‘Dat doen ze goed’, zegt Ruurd. De rest knikt.
‘Prima frisdrank’, grapt Davey. ‘Ik vond de vorige verreweg het beste smaken’, valt Jasper hem bij.
Cijfer: 7,5

Alcoholvrij-bier-test-2018-Bolderdijk-2 (600x399)

Uitslag
We laten de flesjes bier één voor één zien. De uitslag is duidelijk: Jever Fun is het lekkerste alcoholarme pilsje. Maar als je echt jezelf voor de gek wilt houden, bestel dan gewoon een maagdelijke Franziskaner Weissbier. Die komt wat smaak betreft het dichtste bij the real thing. Genoeg keuze dus.

Foto’s: Jasper Bolderdijk