Ga naar de inhoud
kappers gesloten zelf-knippen

De haartrend van 2020: coupe Corona

Je hoort er weinig over, maar het is wel iets om naar uit te kijken. Het gevolg van het besluit om kapperszaken te sluiten, dames en heren.

Iedereen met moeilijk haar weet: kapper is een cruciaal vitaal beroep, maar het kabinet zegt anders. En premier Rutte en het Outbreak Management Team varen op de wijsheid van de deskundigen en wetenschappers. Dus we moeten wel.

Kort-pittige kapsels zijn kort noch pittig meer

Wanneer het kappersbesluit afloopt, is nog onduidelijk, maar wat we te zien zullen krijgen zal ongekend zijn. Uit oude vertrouwde huizen zullen complete vreemden naar buiten stappen.
Voorheen kale bollen zijn voorzien van tapijtjes, comb-overs hangen tot op de schouders, henna-dames blijken ineens peper-en-zout-grijs of zo wit als wintersneeuw. Kort-pittige kapsels zijn kort noch pittig meer.
Alle mannen hebben baarden.
Iedereen zal jaren ouder lijken.

Voor de tussentijd: het zal niet blijven bij een bad hair day. Days worden weeks, weeks worden months.
Gezagsdragers moeten het goede voorbeeld geven. Mark Rutte, zo gaat het verhaal, ging voor de coronacrisis eens in de twee weken naar de kapper om z’n haar precies zo te knippen als dat het al vanaf z’n peutertijd is. De komende weken zullen we ontdekken of er een Beatle in hem schuilt.

Zelf-knippen is tot mislukking gedoemd

Jaap van Dissel (wie kende hem een maand geleden?) zal steeds meer op Sinterklaas gaan lijken.
Donald Trump zal iets anders dan zijn kapsel moeten verzinnen om op te vallen. (Oei, als hem dat maar lukt…)
Normaal al een nijpend probleem, maar nu een bijna wurgend vraagstuk: wat kunnen we doen aan overmatige haargroei? Aan kapsels die er, onbeteugeld door de ambachtelijke kappersschaar, uit zien als korenvelden na een zware zuidwesterstorm.
Zelf-isolatie en zelf-quarantaine zijn moeilijk, maar zelf-knippen is tot mislukking gedoemd. Hoeveel fashionistas er ook opduiken die beweren dat het mogelijk is om het te leren. (Voordeel: als het mislukt, blijf je gewoon binnen en dat moet je toch al.)
Huisgenoten op je hoofd laten losgaan met kam en schaar? Beter van niet.
Wat kunnen we doen?
Van de nood een deugd maken. Eén van mijn huisgenoten zegt: ‘Dit wordt mode, let maar op, coupe Corona, de haartrend van twintigtwintig.’

Foto (fragment): Daniel Páscoa