Ga naar de inhoud

De Mega HanzeMag Bezorgpizza Test

Welke pizzeria bezorgt de lekkerste pizza van Groningen? Het proefteam van HanzeMag bestelt vijftien Quattro Stagioni en oordeelt streng doch rechtvaardig.

pizzatest-hanzemag-2016-bolderdijk-25-600x399

Sommige slagvelden kennen geen winnaars. De vloer en de tafels in het huis van de hoofdredacteur van HanzeMag liggen bezaaid met pizzadozen. De geur van vlees, groenten en deeg hangt als een muffe mist in de ruimte. We kijken gespannen toe hoe onze enige vegetariër eindelijk een hap neemt van een stuk pizza dat niet met vlees is besmeurd. En, hoe smaakt-ie? ‘Wel prima.’

Eén ding is zeker: niet één pizza is hetzelfde

Vooraf riep de term Quattro Stagioni (Vier Seizoenen) bij alle leden van de zestienkoppige jury hetzelfde beeld op: een pizza verdeeld in vier gelijke delen met op elk kwart een andere topping, waarvan er één vegetarisch is. Een snelle check op Wikipedia bevestigt dat deze verwachting juist is. Ook Google geeft afbeeldingen weer van netjes in kwarten verdeelde meesterwerkjes. Juist door dit veelzijdige karakter kozen we deze pizza uit voor deze test. Een product met voor ieder wat wils.

pizzatest-hanzemag-2016-bolderdijk-11-600x399

Het is vreemd dat van alle Italiaanse specialiteiten die we bestellen er slechts één voldoet aan het vierpartencriterium. De culinaire verrassing van pizzeria Tuscano bestaat uit de vier seizoensdelen, waarvan er één geen vlees bevat. De rest heeft kennelijk nog nooit gehoord van het indelingsprincipe van de Quattro Stagioni. Sommige pizzabakkers lijken lukraak wat ingrediënten op het deeg te hebben gesmeten. Eén ding is zeker: niet één pizza is hetzelfde.

pizzatest-hanzemag-2016-bolderdijk-15-600x399

Zeer belangrijke criteria
Automatisch verkiezen we de pizza van Tuscano op basis van de kwartenverdeling tot winnaar en verlenen vormgever Jean-Maxim de eer om haar aan te breken. Als vegetariër heeft hij de hele avond met een zak Wokkels in de hand moeten toekijken hoe de ene na de andere dampende pizza op de keukentafel met grof geweld in zestien stukken werd gehakt en rondgebracht. Nu is het eindelijk zijn beurt.

A4’tjes bezaaid met vettige vingerafdrukken en her en der restjes saus

Ik loop rond en pluk beoordelingsformulieren uit alle hoeken en gaten van de woonkamer. A4’tjes bezaaid met vettige vingerafdrukken en her en der restjes saus. De zelfgemaakte tabel op het formulier bevat de criteria waarop de jury oordeelt: smaak, crunch, topping, factor X en levertijd. Zoals iedere kenner weet, dit zijn allemaal zeer belangrijke aspecten voor een thuisbezorgpizza.

Wanneer het gaat om smaak let de jury op de verhoudingen tussen zout, zuur, zoet, bitter en umami, waaraan pittigheid een extra dimensie mag geven.
Bij topping beoordelen we de hoeveelheid, kwaliteit en verhouding van het beleg dat voor het product is gebruikt.
Het onderdeel crunch is gereserveerd voor de bodem. De grote vraag: is de bodem dun en knapperig, zoals je dat van een Italiaanse pizza mag verwachten?

pizzatest-hanzemag-2016-bolderdijk-30-600x399

Roet in het eten
Factor X staat voor de persoonlijke beleving van het jurylid tijdens de eetervaring.
Last maar zeker not least: de levertijd. Want hoe lekker een pizza ook is, als het te lang duurt voordat je haar in huis hebt, kun je beter ergens anders bestellen.
‘Ah nee!’ We kijken allemaal naar de tafel. Jurylid Aron trekt een vies gezicht. ‘Er zit een haar op deze pizza.’ Weet hij het zeker? ‘Ja hoor, kijk maar.’ Hij plukt tussen de stukjes vlees een dun haartje weg. Het nieuws moet even bezinken. Wat moeten we doen? De enige mogelijke winnaar heeft een hygiënische tekortkoming. Er zit niets anders op dan een top-3 samen te stellen bestaande uit de beste verliezers.

pizzatest-hanzemag-2016-bolderdijk-4-600x399

De toppers van Groningen

3 Piccola Roma
De op het eerste gezicht zwartgeblakerde bodem zorgt voor scheve gezichten. De Quattro Stagioni van Piccola Roma is de vijfde pizza waarover het proefteam zich buigt. De voorgangers maakten weinig indruk, die pizza’s waren zo ver van de verwachtingen verwijderd dat het bijna pijn doet. Het vooruitzicht op een voortzetting van deze trend, maakt de sfeer er niet beter op. De verwachtingen zijn dus laaggespannen, maar Piccola Roma verbaast. Na de eerste hap valt het zelfs even stil. Een paar juryleden knikken met opgetrokken wenkbrauwen. Fotograaf Jasper Bolderdijk concludeert trefzeker: ‘Dit is de eerste pizza die een beetje een krokante bodem heeft.’ Later die avond blijkt het ook de laatste te zijn die hoog scoort op het criterium crunch.
Cijfer: 7,5

2 Picobello
Na het hoogtepunt van Piccola Roma blijft het aanbod dat volgt lange tijd mager. De voordeurbel rinkelt om de paar minuten en het komt meer dan eens voor dat er drie bezorgers tegelijk voor de deur staan. Picobello en Michelangelo klingelen gebroederlijk aan de trekbel.
Een slecht moment, want hoewel de jury zestien man sterk is, heeft iedereen al tien stukken pizza achter de kiezen. De fijnproevers besproeien hun papillen met bier en zetten zich zuchtend en buikwrijvend aan de beoordeling.
De krokante bodem van Piccola Roma bracht nog een stilte teweeg, maar Picobello veroorzaakt luid gesmak en geluiden die we niet anders kunnen karakteriseren dan die van puur genot. De Quattro Stagioni van Picobello is sappig met een goede balans aan groenten en vlees. De bodem is wel wat zompig, laten enkele juryleden aantekenen. Maar de Factor X van deze pizza maakt het allemaal goed. Picobello doet zijn naam eer aan.
Cijfer: 7,7  

1 Tuscano
Na de reuring rondom Picobello blijft het overwegend stil. De pizzadozen, waarop de nummers van de pizza’s staan geschreven in volgorde van bestelling, blijven ook aardig gevuld achter. Sommige juryleden nemen slechts een hap. Het niveau van de pizza’s is niet indrukwekkend. Toch lukt het jurylid Leonie om licht in deze duisternis te ontwaren. ‘Wel prima om de honger te stillen.’

Ja! We hebben eindelijk een echte Quattro Stagioni!

De voordeurbel gaat voor de laatste keer. Vier pizzabezorgers staan voor de deur. Pizzeria’s La Regina, Amigo, Tuscano en Palermo. De eerste twee zetten een beste prestatie neer wat betreft bezorgtijd. Beide zijn er binnen twintig minuten. Palermo en Tuscano hebben de tijd genomen en hun product binnen een uur bezorgd. Ook dat zijn records.
‘Ja! We hebben eindelijk een echte Quattro Stagioni.’ Hoofdredacteur Chris lacht van oor tot oor.
‘Nu maar hopen dat-ie smaakt. Jean-Maxim, aan jou de eer om het eerste vegetarische deel te testen.’
Door de haar die we in deze pizza zullen aantreffen, kan Tuscano geen winnaar meer worden. Hoewel, wat zijn onze regels nu eigenlijk nog waard? Bij de top-3 beste verliezers mag een jury door de vingers kijken. Zo komt de culinaire creatie van Tuscano toch op de eerste plaats met de kanttekening dat het de duurste pizza van de avond is, die het langst op zich liet wachten. Ze was het waard.
Cijfer: 8,5

pizzatest-hanzemag-2016-bolderdijk-23-600x399

Top-10 pizzatest
 1  Tuscano                          8,5
 2  Picobello                        7,7
 3  Piccola Roma               7,5
 4  Trattoria                        7,3
 5  La Regina                      7,0
 6  Rossini                           6,9
 7  Sanaa                              6,6
 8  Rimini                            6,5
 9   Michelangelo              6,2
10  Leonardo                     6,0

Foto’s: Jasper Bolderdijk