Ga naar de inhoud

De lekkerste stamppot van Groningen

Winterse tijden vragen om winterse testen. Daarom duikt onze uitzonderlijk subjectieve testcrew dit maal head first in de stamppotten. Je wilt tenslotte wel dat old-school gevoel van Nederlandse kou kunnen verdringen met een goede dosis oer-Hollandse keuken.

Stamppottest-2018-Bolderdijk-14 (600x401)

Wat doe je als die gure Nederlandse winter weer over het land kruipt? Tja, dat hangt helemaal van de wisselvallige aard van het beestje af. Soms doe je schaatsen onder en ga je skaten over straat wanneer de vorst onverwacht heftig is geweest. Soms fiets je in je regenpak door de stromende regen. En heel soms kun je met enkel een trui aan naar buiten. Maar weer of geen weer, één ding is zeker: winter staat bij ons gelijk aan stamppot.
Dat dit het thema van onze test zou worden, was daarom ook een no brainer. Vooral omdat Groningen in de afgelopen jaren zo verrijkt is met verschillende toko’s die het klassieke oergerecht uit de Hollandse keuken aanbieden. We besluiten de proef op de som te nemen en roepen ons vertrouwde uiterst subjectieve testteam bijeen.

We kijken of de stamppot winterse herinneringen oproept, oftewel: smaakt het potje naar moeders keuken?

De grote vraag is: gaan we slechts één soort stamppot testen, of kiezen we voor diversiteit. Iedereen is het er mee eens dat we moeten gaan voor de gekke variant van het gerecht, wanneer die op de kaart staat. Dat kan alleen maar verrassingen opleveren.
Wat criteria betreft houden we het simpel. We kijken of de stamppot winterse herinneringen oproept, oftewel: smaakt het potje naar moeders keuken? Uiteraard speelt de factor smeu hierin een belangrijke rol. Naast nostalgie wil je natuurlijk ook dat je winterse cravings gestild worden. Als laatste criterium kijken we naar de worst, of andere proteïne, die het gerecht completeert.
De juryleden hebben de hele dag niet gegeten. Ze schrikken als uitgehongerde zombies wanneer de deurbel gaat. Aan het gezicht van het bezorgmeisje te zien schat ze onze honger op een schaal van één tot tien in op een twaalf. Met een binnensmonds ‘Eetsmakelijk’ rent het kind de deur uit.

Stamppottest-2018-Bolderdijk-5 (600x401)
Gino’s Stamppotsalon
Voor ons staat een mooi ingepakt pakketje stamppot boerenkool met spekjes en worst van Gino’s Stamppottensalon aan het Zuiderdiep. We moeten ons nog even beheersen want fotokoning Jasper zet het gerecht eerst op meesterlijke wijze op de gevoelige plaat. Het kwijl druipt nog net niet uit de mondhoeken van de jury. En dan is het moment daar.
Gesmak, gezucht en rollende ogen. Zo dat voelt goed, de smaak van boerenkool resoneert door ons lichaam. Bij de tweede hap neemt het enthousiasme wat af.
‘Het is wel een beetje droog dit’, zegt Eric.
‘Flauw ook’, vult Myrna aan.
‘De worst en de spekjes zijn daarentegen wel echt lekker’, zegt Jennifer. ‘Alleen jammer dat je daar extra voor moet betalen.’
We kijken elkaar aan.
‘Een dikke zes’, concludeert Thom vastberaden. En zo is het.
Cijfer: 6,2

Stamppottest-2018-Bolderdijk-7 (600x401)

Captain Cook
Na wat struinen op internet stuitten we op Captain Cook, een eetwinkel aan de Gelkingestraat waar je kunt afhalen en bestellen. Ze hebben gezondheid hoog in het vaandel staan, want op het menu staat de stamppot zoete aardappel.
‘Nice!’, klinkt het uit de lekkerbekkende jury. Vooral wanneer wederom een heel mooi ingepakt stamppotje met worst op tafel verschijnt. Na wat poseren, flitsen en klikken van Jasper mogen we aanvallen. Na de eerste happen barst iedereen los.
‘Lekker hoor, maar echt winters… ik weet het niet’, zegt Eric.
‘Dat worstje is echt superchill’, smakt Thom.
‘Het is inderdaad wel heel lekker’, zegt Jennifer en we voelen allemaal de ‘maar’ aankomen. ‘Maar het is geen stamppot.’ De rest is het daarmee eens.
Cijfer: 7,3

Stamppottest-2018-Bolderdijk-16 (600x401)

Cook-Ing
Via Food Drop zijn we gestuit op het eetwinkeltje Cook-Ing. In de Pottebakkersrijge kun je op doordeweekse dagen gewoon binnenlopen tussen vier uur en halfzeven, en anders bestel je gewoon online. Het credo luidt: Good Food, Good Mood. En met een stamppot waarin banaan, komijn en brie zijn verwerkt, klinkt het als gesmolten boter op onze smaakpupillen.
‘O, wat had ik me hierop verheugd!’, roept Jennifer. ‘En nu smaakt het naar kots.’
Iedereen trekt een verwonderd gezicht. ‘Om maar je vraag te beantwoorden van wat er nou niet goed gaat met brie’, begint Eric, refererend aan een eerdere discussie. ‘Banaan en zuurkool dus.’ Thom snapt het niet totdat hij de combinatie in zijn mond heeft.
‘Aaah, dit smaakt echt naar kots. Zo zonde. Zonder de banaan was het een dikke acht.’
Cijfer: 6,7

Stamppottest-2018-Bolderdijk-8 (600x401)

Albert Heijn
Allemaal leuk en aardig die afhaalstamppotjes, maar duur zijn ze wel. Onder de tien euro krijg je niets. Daarom hebben we besloten om ook een cheap ass versie te proeven. Eén van de duurste verse Appie-stamppotten is de klassieker met rauwe andijvie (zo’n drie euro). Even een paar minuten in de magnetron en…
‘Tja, gewoon opgewarmde tjak dit. Proeft ook nep’, zegt Thom een beetje teleurgesteld.
‘Het is te plakkerig, te lijmerig. Ik vind het maar niets’, vindt Jennifer.
‘Het is wel heel smeuïg en de spekjes zijn knapperig. Eigenlijk wel lekker’, brengt Myrna er tegenin. De meningen zijn verdeeld. Over smaak valt niet te twisten.
Cijfer: 6.5

Stamppottest-2018-Bolderdijk-21 (600x401)

Winkel van Jan
In de Jan Lutmastraat (vanaf de Kraneweg de Herman Colleniusstraat in en dan tweede straat rechts) vind je de Winkel van Jan. Het is dat we het toevallig wisten, want het eetwinkeltje is een beetje verstopt. Vlak voor de test lopen we op de bonnefooi binnen en ja, hoor, ze hebben een stamppot op het menu staan. Eentje met pastinaak, witlof en stoofvlees. De aardige vrouw geeft het ons mee in twee verschillende bakjes.
‘Laat je even weten wat je er van vindt’, vraagt ze vriendelijk. Nou ja, bij dezen dus.
‘Dit is gewoon chill’, fluistert Myrna. De stilte aan tafel is als om te snijden. Iedereen lijkt wel ondergedompeld in euforie.
‘Dat vlees, man, dat vlees’, zegt Jennifer.
‘Eindelijk een gerecht met jus en die oer-Hollandse smaak!’, Eric is blij.
Thom knikt. ‘Wat een smaakexplosie is dit. En het smaakt naast alle op het eerste gezicht rare ingrediënten ook gewoon naar echte stamppot.’ We hebben een winnaar!
Cijfer: 8,9

Foto’s: Jasper Bolderdijk (c)