De paashaas na Pasen.

6 december, derde Paasdag en de derde week van november behoren tot mijn favoriete winkeldagen. Plots liggen de schappen vol met chocolade-sinterklazen, met serieuze korting bestickerde paashazen en al het grut dat men in de lijn der verwachting plaatst bij de diabetes van Sint Maarten.
Het zijn zomaar wat jaarlijkse tradities die ervoor zorgen dat dergelijke producten, ondanks dat de houdbaarheidsdatum anders zegt, plotseling over datum zijn.

Het is onmogelijk om nee te zeggen tegen het bruine alfabet en de verdrietige paashaas

En dan kijkt zo’n paashaas me zielig aan. Prijkt er in chocoladeletters boven de als 1+1 aangeprezen chocoladeletters: N-E-E-M M-E M-E-E. Dit jaar vierden alle Esmees en Mariannes sinterklaas in het buitenland, vandaar. Ik kan het dan niet laten om ome DUO met een #metoo’tje op te zadelen, want hij geeft me de omvangrijke bedragen die het me onmogelijk maken om nee te zeggen tegen het bruine alfabet en de verdrietige paashaas.
Het is daarom dat ik fan ben van tradities, pepernoten smaken in januari ook nog prima. Maar om nou te zeggen dat ik fervent voorstander ben van het uitbaten van feestdagen op de manier waarop dat nu gebeurt, neuh. Als meneer de Paashaas een dag na Pasen de helft goedkoper te koop is, is hij dan opeens veel minder waard, of was het om te beginnen al een idioot hoge prijs voor meneer de Paashaas?

Naast de afgedankte paashaas staat Chocokoning Willy in feloranje folie

Het is ongetwijfeld de waarde van de traditie die je ertoe dwingt om op Tweede Paasdag een haas te adopteren. Het is waarde, die we zelf hebben gemaakt. Dus als je nou volgend weekend vrij bent en je manoeuvreert je familie ook naar een vrij weekend, is dat toch een zeer goedkope paasbrunch die heus niet minder waard is.
Naast de afgedankte paashaas staat een Chocokoning Willie te prijken in een feloranje aluminiumverpakking. Die is niet in de aanbieding. Ik besluit vrienden te worden met tal van paashazen die er nog staan. Willie komt volgende week wel. Eenmaal thuis zijn de paashazen en ik al snel geen vrienden meer. Maar dat hoort erbij, dat doe ik ieder jaar zo.