Ga naar de inhoud
Barn Talk

De thuisbatterij, dat klinkt goed, maar winst maken… nee, niet echt

De thuisbatterij is een hype. Het idee is aantrekkelijk, en dat verkoopt. Maar wie eraan denkt te verdienen, rekent zich te rijk, zo blijkt tijdens de Barn Talk.

‘Ik heb hier misschien een naïef idee bij, maar ik dacht: je wekt energie op met je zonnepanelen en alles wat je daarvan niet gebruikt, sla je op in een batterij. Die energie haal je er dan weer uit als je die nodig hebt’, zegt een dame met bijna zwart krullend haar. Ze zit op de achterste rij in de Energy Barn, die bijna helemaal vol zit tijdens de Barn Talk van 5 maart.

Voor de groene Dirk Doorsnee is het allemaal moeilijk te volgen

Naïef, met dat oordeel zou een groot deel van de aanwezigen het weleens eens kunnen zijn. Want die zijn het simpele idee dat de dame opperde ver voorbij. Héél ver voorbij. Deze mensen hebben het over de gevolgen van de afschaffing van de salderingsregeling, de terugverdientijd van de investering, over dynamische tarieven, de EPEX-beurs en de onbalansmarkt. Voor de milieuvriendelijke Dirk Doorsnee is het allemaal moeilijk te volgen. En al helemaal niet zonder zichzelf op te zadelen met een vorm van hoofdpijn die onmogelijk met twee paracetamolletjes te bestrijden is.

De onbalansmarkt ontstaat door prijsschommelingen

Leerzaam is het gelukkig wel. De onbalansmarkt is de handel die ontstaat doordat de prijs van groene elektriciteit kan afwijken van wat elektriciteitsdeskundigen een dag eerder voorspelden. Stel dat de zon- en windwichelaars op donderdag verwachten dat vrijdag een dag zal zijn met veel wind en zonneschijn. Dat leidt tot een lagere prijs van de energie die energiebedrijven aan zonnepaneleneigenaars betalen (logisch, want er is dan veel aanbod van groene stroom). Wie de groen opgewekte energie opslaat in een thuisbatterij kan wachten met de levering tot op een moment waarop de prijs hoger is.

Niet doen! de deskundigen schreeuwen het nog net niet van de daken

De schommelingen in het groene-energie-aanbod kunnen leiden tot handel en zelfs tot tussenhandel. Maar grote kans dat het windhandel is, zeggen de twee deskundigen die er op deze verrassend zonnige woensdagmiddag hun licht over laten schijnen. Jeroen van den Berg (directeur van Repowered) en Marion Dam (onderzoeker van EnTranCe) schreeuwen het nog nét niet van de daken: waag je niet op de onbalansmarkt, NIET DOEN.
Eén van de redenen die ze geven is dat de groene-energieprijs slecht voor een klein deel afhankelijk is van vraag-en-aanbod. Belastingen en transportkosten tellen bijvoorbeeld ook zwaar mee. Ook de hoeveelheden energie die je kunt leveren spelen een rol.

Een buurtbatterij is een slim idee, maar ook weer niet

Wie zijn thuisbatterij lucratief wil maken moet een rekenwonder zijn, zijn verbruik permanent in de gaten houden én zo slim zijn om de zonnepanelen op de juiste tijdstippen aan en uit te zetten. In de Energy Barn zitten op 5 maart verrassend veel mensen die aan dat profiel voldoen. De vragen zijn niet van de lucht. Zoals die van de meneer die wil weten of het slim is om met een hele buurt een gezamenlijke batterij te nemen. Ja, dat zou best slim kunnen zijn, ware het niet dat er wetten in de weg staan: als een buurtgenoot stroom levert aan zo’n buurtbatterij geldt dat als een transactie en voor transacties moet je betalen.

Is een zonneboiler ook een batterij? Ja, dus!

De fijnste vraag komt van een man met een blonde geleidehond: ‘Waarom gaat het hier niet over de zonneboiler?’, vraagt hij licht geagiteerd.
De zonneboiler, we praten hier vandaag toch over de thuisbatterij? Nou, zegt de man, het principe achter de zonneboiler is vergelijkbaar met dat van een batterij. Daarin heeft hij zonder meer gelijk, erkent Marcel Koenis, de spreekstalmeester van de Barn Talk.
Met een zonneboiler zet je zonne-energie om in warm water. Dat water gebruik je als je het nodig hebt, verder niet. Het voordeel is meteen duidelijk: geen gedoe met saldering, terugverdientijd, onbalansmarkten en EPEX-schommelingen.
De zonneboiler! Dirk Doorsnee slaakt een zucht van verlichting en de dame met de zwarte krullen kan opgelucht ademhalen. Simpel en groen, het ís te doen.

Foto: de Energy Barn op 5 maart, vlak vóór de maandelijkse Barn Talk