Dertien dagen zweten.

Buiten was het 38 graden Celsius. De zon scheen wekenlang volop, geen spatje verkoelende regen. Ik stond te koken in een keuken waar het 45 graden was. Ik zweette als een otter. Afgelopen zomer vroeg ik me vaak af hoe sommige vrouwen in deze temperaturen fris en fruitig voor de dag kunnen komen. En dan ook nog eens met een modieuze outfit, want dat is natuurlijk prioriteit nummer één.

De overheid weet wel raad met de hitte, alle fashionista’s in Nederland trouwens ook

Ik loop er niet warm voor. Hitte, plakken en zweet dat aan alle kanten uit mijn lichaam gutst. En dan dat smeren met zonnebrandcrème, niks voor mij. Maar we hoefden ons niet druk te maken, want de overheid had een hitteplan opgesteld waarin staat wat we moeten doen als het weer in Nederland op hol slaat. De tips: drink voldoende, zorg voor koelte, houd uw woning koel en zorg voor elkaar. (Als er iemand is die een manier weet om een kamer in de binnenstad van Groningen koel te houden, dan hoor ik die graag.) Kortom, onze overheid wist wel raad met de hitte.
Alle fashionista’s in Nederland trouwens ook. Ik heb ze zien lopen, met lange overslag-rokken in vrolijke kleuren en prints, omslagtopjes, lange linnen broeken (die wel altijd een string laten doorschijnen) en beeldschone jurken. Daarnaast hebben ze nooit haar dat nat van het zweet is, laat staan een glimmend gezicht. Mijn lange rokken plakken vast aan m’n benen, omslag-topjes glijden van m’n lijf en m’n gezicht glimt je tegemoet, ongeacht de hoeveelheid poeder die ik eroverheen gooi.

De hitte is een goede reden voor een terrasje pakken in de stad (al is daar altijd een goede reden voor)

Na al dit gezeik, toch een paar pluspunten aan de bloedhitte van de afgelopen zomer. Ten eerste was het een reden om de hele dag op de bank te liggen met Netflix of Instagram en Pinterest (Facebook is niet meer hip), die overspoeld worden met afbeeldingen van witte lichamen op het strand. Ten tweede was de hitte een prima reden voor een terrasje pakken in de stad (al is daar altijd een goede reden voor). Dat we na twee wijntjes hartstikke dronken zijn, nemen we maar voor lief. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat klagen oplucht, klagen is goed voor je. Dus ik ga er nog even mee door, want eigenlijk ben ik alweer klaar met de lagere temperatuur van de afgelopen dagen…